Lidí s potížemi po vyléčení přibývá. Postcovidová centra je musí odmítat

  17:23
Ne pro každého končí jeho boj s covidem-19 okamžikem, kdy uplyne čtrnáctidenní izolace. Jak přibývá lidí, kteří si nemocí prošli, pozorují lékaři i nárůst počtu těch, které nákaza vyřadila z běžného života na tři měsíce a více. Právě jim mají pomáhat speciální postcovidová centra. Ta ale vzhledem k vysokému počtu pacientů už musí jejich část odmítat.

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Sedmatřicetiletá Denisa Hapalová se nakazila koronavirem v prosinci. Brzy se dostavily klasické, ale nijak závažné příznaky: teploty do osmatřiceti stupňů, bolest mezi lopatkami, zimnice, ztráta čichu... Ke konci tehdy ještě desetidenní izolace ale symptomy téměř odezněly a Hapalová si myslela, že nemoc má za sebou. „Jak by někdo řekl: taková nepříjemná, horší ‚chřipka‘,“ popsala.

Covid-19 může zdevastovat plíce i jinak zdravému člověku, říká pneumoložka

Když přišly Vánoce, zvládla dělat vše jako normálně. Zdobit stromeček, péct cukroví. Přetrvávala sice únava, bolest svalů a ztráta čichu, vše ale v únosné míře. „Zlom přišel asi týden po konci izolace. Opět přišly teploty, neskutečná únava, přidala se obrovská dušnost. Zvládla jsem jen ležet a spát,“ říká Hapalová.

A její zdravotní stav se nezlepšil ani o tři měsíce později. „Stále mám teploty, bolesti svalů, kloubů, dušnost a nyní i třes rukou, motáni hlavy a vysoký tep až 170. Nezvládám celé měsíce běžně fungovat a poslední dny dojdu sotva na záchod a do postele. Není týden, kdy nejsem u lékaře,“ popisuje.

Hapalová před onemocněním pravidelně sportovala, zdravě se stravovala a nekouřila. Není obézní, jak mnohdy o pacientech s covidem-19 zaznívá. Přesto již měsíce bojuje s následky choroby. „Mám malého syna a tři měsíce mě vidí jen ležet,“ říká.

Jeden z deseti

Denisa Hapalová není zdaleka jediným pacientem, jehož se zdravotní obtíže drží i přes to, že oficiálně už covid-19 nemá a není tak ani třeba evidovaný ve statistikách. Dlouhodobé potíže nejsou podle zahraničních studií ničím výjimečným. Začalo se jim mezi pacienty říkat „long covid“ neboli dlouhý covid. Že je svět podcenil, prohlásila na konci února Světová zdravotnická organizace (WHO).

Zkušenosti ze zahraničí

Studie na toto téma v Česko teprve vznikají. V zahraničí jsou ale už dál a jejich výsledky jen potvrzují zážitky českých lékařů z praxe.

Výsledky desítek různých studií zkompiloval na konci března akademický žurnál Nature Medicine.

„Je zjevně, že péče o covidové pacienty nekončí v okamžiku propuštění z nemocnice. Pro poskytnutí komplexní péče je třeba mezioborové spolupráce. Je proto nutné, aby si nemocnice uvědomily potřebu vzniku speciálních klinik zaměřených na covid-19,“ shrnuli autoři.

„Nevyhnutelně se naše prvotní snahy zaměřily na záchranu životů desítek tisíc lidí, kteří měli závažný průběh nemoci, a nějakou dobu tak trvalo, než jsme naši pozornost přesunuli na ty, kteří trpí dlouhodobými následky. Vůči těmto pacientům máme dluh,“ uvedla tehdy WHO.

Podle organizace se tyto problémy týkají častěji žen. Nezáleží přitom na tom, nakolik závažné bylo samotné prodělání nemoci. Alespoň měsíc po nákaze pociťuje symptomy asi čtvrtina lidí. Asi jeden z deseti se stále cítí špatně i po dvanácti týdnech. A jak čas ubíhá, ukazuje se, že část pacientů trpí i mnohem déle.

Po Česku začala i proto vznikat centra postcovidové péče. První bylo to, které vzniklo při Fakultní nemocnici Hradec Králové. Brzy ale následovala další, nyní tak vlastní postcovidové centrum provozuje i Fakultní nemocnice Brno, řada nemocnic skupiny Agel či Městská poliklinika Praha.

A zájem je velký. „Vzhledem k extrémně vysokému počtu pacientů, kteří prodělali v posledních měsících covid-19, je zájem o vyšetření v centru postcovidové péče vysoký a část pacientů musíme již odmítat,“ uvedl Vladimír Herout, primář z Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno. Dodal ale, že sledování se zabývají i spádoví pneumologové, kteří tak část pacientů vyšetří sami. 

„Zájem o služby postcovidových center je značný a to do takové míry, že například v Nemocnici Agel Prostějov jsme museli navýšit kapacity ambulance, abychom mohli vyšetřit všechny pacienty do dvou týdnů,“ potvrzuje Adam Knesl ze skupiny Agel.

Po třech měsících a s indikací

Podle Herouta se přitom pacienti dělí na dvě skupiny. První tvoří ti, kteří mají potíže relativně časně po onemocnění covidem-19. „U takových pacientů dominují potíže s přetrvávající dušností, bolestmi na hrudníku, nespavostí, poruchami soustředění, neurologickými příznaky, dekondicí a tak dále,“ popsal. Jejich potíže dle Herouta většinou do tří měsíců odezní a řešit by je měl spíše praktický lékař.

„Druhou skupinou jsou pacienti, u nichž dané symptomy přetrvávají i tři měsíce po prodělání onemocnění covid-19 a takoví by měli být indikováni k vyšetření v centru postcovidové péče,“ vysvětlil Herout. Tam by je měl poslat praktik či odborný specialista.

Přibývají stovky hospitalizovaných dětí, kvůli postcovidovému syndromu

Příznaky i typy pacientů jsou různé. „Postcovidový syndrom může postihnout všechny pacienty bez rozdílu věku, ale v současné době lékaři v prostějovské nemocnici evidují v postcovidovém centru mnohem častěji mladé lidi a ženy. Příznaky se mohou klidně objevit několik týdnů po prodělané covidové infekci, která měla lehký nebo bezpříznakový průběh,” popsala Ivona Grygárková, primářka oddělení plicních nemocí prostějovské nemocnice.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakuba Sochora pak zase tamní postcovidové centrum vyšetřuje nejvíce pacientů ve věku čtyřicet až šedesát let, objevují se ale i mladší či starší. Pravidlem podle něj není ani to, jestli měl dotyčný před covidem-19 jiné zdravotní komplikace.

Dušnost, únava, nespavost...

Že se problém týká i mladších ročníků, potvrzuje pětadvacetiletá Alexandra. Ta se koronavirem nakazila v říjnu. Měla středně těžký průběh nemoci, kvůli potížím s dýcháním strávila několik dní v nemocnici. „Když mě pustili, byla jsem stále hrozně unavená a bylo mi zle, což mě ale nijak nepřekvapuje. Ale drželo se mě to i po několika měsících. Ještě v prosinci, když jsem se šla projít s přítelem do lesa, jsem měla problém s dýcháním. Šli jsme po rovince a nijak rychle a já jsem se cítila, jako kdybych uběhla aspoň deset kilometrů,“ popsala Alexandra.

Poškození orgánů, bolest, vyčerpání. Dlouhý covid trápí častěji ženy

A liší se i příznaky. „Většinou jde o problémy s dušností, nadměrnou únavou, nevýkonností, objevují se také poruchy spánku či deprese. Obecně je však možné říci, že se problémy u pacientů časovým odstupem od onemocnění covid-19 postupně zmenšují,“ uvedl Sochor. ¨

„Dalšími příznaky jsou kašel, bolesti hlavy, kloubů, bolesti na hrudníku, nemožnost se soustředit, poruchy paměti, eventuálně vypadávání vlasů nebo kožní problémy, ztráta chuti a čichu,“ doplňuje ještě Knesl.

V Česku i v zahraničí vzniká již řada iniciativ na pomoc těmto pacientům. U nás dopady covidu sledují třeba lékaři z České pneumologické a ftizeologické společnosti. Ještě dál jdou v zahraničí. Třeba u sousedů na Slovensku: určit, zda má jít pacient s „ long covidem“ k lékaři, tam pomáhá platforma s názvem Covid Helper, kterou doporučuje i tamní ministerstvo zdravotnictví.

Následky covidu zahrnují i jev zvaný kakosmie. Libé vůně pak zapáchají: 

8. února 2021

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...