Loketské náměstí s radnicí.

Loketské náměstí s radnicí. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zastupitel, který v Lokti vybírá parkovné, dostal nyní od radních slevu

  • 6
Radní v Lokti odpustili firmě zastupitele Patrika Stangara tříměsíční pronájem náměstí. Společnost Elesta provozuje v historickém centru systém placeného parkování. S žádostí o slevu Stangar uspěl díky argumentu, že mu město pořádáním kulturních akcí vždy na pár dní znemožnilo výběr parkovného od řidičů.

Kompenzace se týká akcí konaných v letech 2011 až 2013. Elesta platí měsíčně radnici za pronájem náměstí 16 666 korun plus DPH. Patrik Stangar (nez.) tvrdí, že výběr parkovného je pro něj ztrátovou záležitostí.

"Dá se říct, že město dotuju. To myslím smrtelně vážně. Ale letos mi končí smlouva, tak se toho snad zbavím. Šel bych do toho znovu, ale už za jiných podmínek," prohlásil zastupitel Stangar.

Starosta Zdeněk Bednář (TOP 09) je na jeho straně. Dal příklad z květnového zahájení kulturní sezony, kdy město zabralo na dva dny více než polovinu náměstí. "Do výběru parkovného nevidím, ale nemyslím, že je ziskový. Třeba ruští turisté za parkování platit prostě nehodlají," řekl Bednář.

Opoziční zastupitel a bývalý starosta Jaroslav Hlavsa (ODS) si je jistý, že součástí podmínek výběrového řízení na provozovatele parkoviště byla v roce 2010 také nutnost strpět na náměstí městské kulturní akce. Smlouvu s firmou Elesta před třemi roky sám podepisoval.

"Myslím, že akcí může být až dvacet ročně a tolik jich v Lokti na náměstí nebývá. Proto se mi ani nelíbí důvod k odpuštění nájemného. Je to dost velká ignorace, když si zastupitel nechá snížit nájemné, které vysoutěžil," pronesl Hlavsa.

Na radnici se snažil získat písemnou zprávu, na základě které radní o slevě pro firmu Elesta rozhodli. "Nedali mi ji. Tajemník městského úřadu mi odpověděl, že rozhodnutí je v kompetenci městské rady," dodal Hlavsa.

Exstarosta Hlavsa ale podle Stangara spoustě věcí nerozumí a mstí se za to, že musel odejít z čela Loketských městských lesů.

Ve smlouvě mezi městem a Elestou je odstavec, že radnice může ve výjimečných případech kvůli pořádání akcí zabrat náměstí. "Rozhodně ale ne zadarmo," vyložil si Stangar pasáž v textu.

A ohání se i tím, že kvůli rostoucí dani klesá výtěžek z parkovného. "Teď dostávám ne 10, ale 8 korun za každou první hodinu. Dvě koruny odvádím státu." Radní nyní ale Elestě pomohli nejen odpuštěním nájmu, ale i prodloužením doby (do 22 hodin), kdy řidiči musí za parkování platit.

Městskou policii, která by lístky za skly odstavených aut kontrolovala a rozdávala pokuty, Loket nemá. Řidiče jen upozorňuje najatý hlídač, který krouží po náměstí.

Zakázku chce i firma, která se s městem soudí

Není to v Lokti jediný případ, kdy firma zastupitele získala městskou zakázku nebo se o ni ucházela. Před pár týdny se do výběrového řízení na sekání trávy ve městě hlásila soukromá společnost Služby MaSS, kterou coby jednatel a spoluvlastník řídí radní Lubomír Stehlík.

Firma se přitom soudí s městem o údajný dluh 2,5 milionu korun, který vznikl v době, kdy ještě provozovala v Lokti veřejné osvětlení (více čtěte zde).

"Není to natolik střetová záležitost, abychom nemohli firmu pana Stehlíka oslovit. Oslovili jsme loketské společnosti, které by se na sekání mohly podílet," míní starosta Bednář.

Zakázku na sekání trávy vyhrál Petr Potužák s nabídkou 870 tisíc korun (bez DPH). Firma radního Stehlíka skončila třetí s cenou 940 tisíc korun. Až poslední pátá byla městská společnost Loketské městské lesy s nečekaně vysokou nabídkou 1,8 milionu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video