Hasiči opět vyjížděli k lokálním záplavám (ilustrační foto)

Hasiči opět vyjížděli k lokálním záplavám (ilustrační foto) | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Lokální povodeň zasáhla Valašsko a Kroměřížsko, málem podemlela trať

  • 5
Hasičské jednotky Zlínského kraje musely ve čtvrtek večer kvůli lokálním záplavám zasahovat na Vsetínsku a Kroměřížsku. Vydatné deště způsobily v posledních dvou dnech potíže i v jiných obcích v kraji. Zřejmě nejvážnější situace nastala v obci Branky na Valašsku, kde hrozilo podemletí železniční tratě.

Na Vsetínsku zasahovali hasiči i v obcích Růžďka, Jablůnka a Oznice. Vyjíždět museli také do Chropyně na Kroměřížsku, kde voda zaplavila několik sklepů. ČTK o tom informoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

V Brankách zasahovalo šest jednotek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů. Voda musela být postupně odkláněna i odčerpávána.

Provoz na trati byl omezen sníženou rychlostí pro projíždějící soupravy. Z počátku se voda valila přímo přes železniční svršek a hrozilo poškození tratě. Následně se voda dostala do ulic obce a zaplavila několik domů.

Voda začala opadat po hodině

Hasiči se vodu pomocí protipovodňových stěn snažili vrátit zpět do koryta místního toku. Byly povolány další cisterny k čerpání zaplavených sklepů.

"Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Zástupci drah na místo vyslali své inspektory ke kontrole dopravních cest. Asi po hodině voda začala pomalu opadat a hasiči se připravili na další sérii čerpání," popsal Mitáček s tím, že preventivně byly překontrolovány i okolní domy.

V zasažených obcích profesionální i dobrovolní hasiči postupně obcházeli jednotlivé domy a zaplavené sklepy odčerpávali. Další jednotky hasičů se věnovaly rozlitému potoku v obci Rataje a její části Sobělice, který hrozil okolním domům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue