S marihuanou v krvi klidně i za volant, nová vyhláška stanoví limit. Ilustrační...

S marihuanou v krvi klidně i za volant, nová vyhláška stanoví limit. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

S marihuanou v krvi i za volant, nová vyhláška stanoví limit

  • 413
Řidič, který si dá před jízdou pár šluků marihuany, má šanci, že ujde trestu. Nyní jsou drogy stejně jako alkohol na silnici absolutní tabu, ale brzy by mohlo minimální množství šoférům u úředníků projít. Ministerstvo dopravy totiž připravilo vyhlášku, která stanovuje přípustnou hranici pro konkrétní návykové látky.

Pro marihuanu či hašiš by to byly dva nanogramy (látky THC) na mililitr krve, což odpovídá průměrně kvalitní vykouřené cigaretě. Třeba u taneční drogy extáze činí limit 25 nanogramů, kterého dosáhne uživatel po požití jedné pilulky. Pokud by chtěl odjet z diskotéky autem, musel by si ji rozpůlit, aby zůstal pod limitem.

Jaké budou konkrétní limity pro nejznámější drogyČtěte ve středu, 26. února

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

"Změna usnadní a zrychlí postup odhalování případného přestupku. Zjednoduší se dosavadní velice složitý proces dokazování. Pokud se v krvi řidiče najdou drogy v nadlimitním množství, automaticky tím spáchá přestupek," vysvětlil novinku Tomáš Neřold z ministerstva dopravy.

Doteď to probíhalo tak, že pokud policista při orientační zkoušce zjistil pozitivní výsledek, řidiče odeslal k odběru moči a krve. Výsledky pak muselo složitě hodnotit několik soudních znalců, což byla často zbytečná práce – naměřené množství bylo totiž mnohdy natolik "směšné", že šoférovi nebylo možné vliv drogy na jeho chování prokázat.

Nový systém zafungoval i v Německu

Nově bude směrodatné jen naměřené množství drogy v krvi. Na rozdíl od alkoholu však budou řidiči jen těžko odhadovat, zda jim hrozí postih, nebo ne. Stejný typ drogy může mít totiž různé množství účinné látky.

A záleží také na váze člověka nebo na tom, zda návykovou látku bere pravidelně. Při stanovování limitů se čeští lékaři inspirovali v Německu, kde už se zavedení limitů osvědčilo.

Řízení a drogy

Na testování přítomnosti drog se zaměřují dopravní policisté stále více i proto, že případů jízdy pod jejich vlivem každým rokem přibývá. V roce 2011 to bylo 1 717 případů, 2 195 lidí policie zadržela předloni, loni pak už 2 785.

Podle předsedy České společnosti soudního lékařství a soudní toxikologie Františka Vorla je nejnebezpečnější drogou za volantem pervitin, který v řidiči vyvolává agresivitu. Právě ten je společně s marihuanou na špičce oblíbenosti mezi uživateli.

Pokud vláda ve středu vyhlášku schválí, platit začne za patnáct dnů. To vítají policisté, i když jejich práci to prakticky nezmění. Policie používá testery, které vyhodnocují sliny nebo pot, ale číselné hodnoty neurčí – jen jestli je člověk pozitivní, či nikoli.

I šéf dopravní policie Tomáš Lerch nicméně připouští, že nová tabulka může zachránit řidiče, který by dnes mohl být popotahován po úřadech neoprávněně. "Náš přístroj třeba ukáže pozitivní hodnoty, ale následně se zjistí, že řidič nebyl ještě pod vlivem," říká Lerch.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue