Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lídři ODS čelí kritice za „kamarádšofty“ při výběru eurokandidátů

  17:05
Sestavováním kandidátky do eurovoleb porušilo vedení ODS stranické stanovy, kritizují své špičky někteří členové strany i sami kandidáti do voleb. Kandidátka vznikla na základě "kamarádšoftů" a vzájemných dohod, ne v primárkách, jak bylo dříve ve straně obvyklé, tvrdí.

Tošenovský se stal dvojkou ODS na kandidátce v rozporu se stanovami, zlobí se někteří členové strany. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský neprošel vnitrostranickým sítem. Dvojku na kandidátce ODS do Evropského parlamentu mu zajistilo jen doporučení jeho kraje, třebaže měl svoji kandidaturu obhájit na všech úrovních - od místního přes oblastní až po regionální sněm. To se v jeho případě nestalo.

Navíc byl navržen po termínu - nominace místních sněmů se uzavíraly k poslednímu srpnu, nominace regionů měly být jasné do kongresu. Tošenovský se mezi zájemce o "tučné" křeslo europoslance přihlásil až po kongresu.

Pochyby panují i nad umístěním Milana Cabrnocha. Současný europoslanec bude post obhajovat ze čtvrtého místa, jeho soupeř ze stejného kraje - též europoslanec Hynek Fajmon - až z místa osmého, tedy nevolitelného.

Hynek Fajmon přitom ve vnitrostranickém klání porazil Cabrnocha dvojnásobným počtem hlasů (81:43), jak vyplývá ze zápisu, který má iDNES.cz k dispozici. Na podivné praktiky při sestavování kandidátky před časem upozornil komentátor Reflexu Bohumil Pečinka.

Když ustoupíš, podpořím tě

Oba muži - jak Tošenovský, tak Cabrnoch - přitom chtěli na kongresu ODS kandidovat na místopředsedu strany. Oba nakonec ustoupili, Cabrnoch například po naléhání exhejtmana Petra Bendla. Žádný ústupek ale není zadarmo, poukazují nespokojení členové, podle kterých je pořadí na kandidátce jen odměnou za to, že politici vyklidili místo ve vnitrostranickém boji.

Pletichy a zákulisní dohody kritizuje například člen oblastní rady nymburské ODS a předseda ODS Chleby René Franěk. Vedení podle něj hrubě porušilo stanovy, adresoval mu proto protestní dopis a věc postoupil i stranickému smírčímu výboru.

"Mnoho lidí ví, že to je špatně, ale bojí se cokoli říci, protože mají své funkce," řekl iDNES.cz Franěk, jinak ředitel Zoo Chleby, kterou Fajmon podpořil finančním darem.

"Napsal jsem smírčímu výboru a jde o to, aby smírčí výbor zaujal nějaké stanovisko," řekl Franěk. Představitelé ODS, výkonná rada a grémium mají podle něj své usnesení revokovat a kandidátku sestavit znovu a řádně podle stanov.

"Moje loajalita končí u stanov a jejich porušování. Jsou protežováni béčkoví kandidáti proti dobrým kandidátům," tvrdí Franěk, který kritizuje například Tošenovského za nerozhodnost, se kterou oznamoval kandidaturu tu na předsedu, tu na místopředsedu, ač nakonec ze všech zamýšlených volebních klání vycouval. "Pak je pozdě honit bycha, že by chtěl být europoslancem. Chápu, že vedení neví, kam s ním. Ale nejenže nebyl nominován, ale ani nestihl termíny," tvrdí Franěk.

Tošenovský i Cabrnoch se brání, rozhodlo vedení

"Vždy, když se ty kandidátky objevují, je určitá nespokojenost s tím pořadím. Musí o tom rozhodnout výkonná rada, je to její rozhodnutí," řekl iDNES.cz Tošenovský s tím, že věc nechce více komentovat.

Franěk kritizuje i Cabrnocha. Chápe, že vedení má právo rozhodnout, z jakého kraje bude který kandidát pocházet (v evropských volbách je jedna společná kandidátka pro celou republiku - pozn. red.). Podle něj je ale hrubým zasahováním vedení ODS do kompetence kraje, když pořadí jeho kandidátů svévolně obrátí. "Členové ODS se mne ptají, jestli má vůbec smysl, aby se delegáti obtěžovali cestou na volební sněmy, když to vedení ODS zvládne samo," posteskl si.

Cabrnoch ale nechce své umístění komentovat. "Já si velice vážím důvěry, kterou mi grémium dalo. Ale rozhodně se nemohu a nechci vyjadřovat k sestavování kandidátky a k jednotlivým kandidátům," řekl iDNES.cz.

"Nebylo to v pořádku a já jsem pro to, jak to bylo sestaveno, nehlasoval. Ale většina byla pro," řekl iDNES.cz europoslanec Hynek Fajmon. "Jsem pro, aby se respektovalo pořadí vzešlé z jednotlivých regionů, jak to bylo i psáno v pravidlech pro sestavení kandidátky," dodal.

O Cabrnochově výběru přitom rozhodovalo grémium složené z šéfů strany a z vedení poslaneckého, senátorského a europoslaneckého klubu. "Cabrnochovou asistentkou byla paní Tluchořová, manželka Petra Tluchoře (předsedy poslaneckého klubu ODS - pozn. red.). Je to podjatost jako hrom," říká Franěk na adresu Tluchoře, který o Cabrnochově čtvrtém místě rozhodoval. "Určitě zrovna pan Tluchoř má k panu Cabrnochovi blíž než ke mně," řekl k tomu Fajmon.

Vedení porušilo pravidla, tvrdí europoslanec

Výběr kandidátů se nelíbí ani europoslanci a Fajmonovu kolegovi Ivo Strejčkovi, který skončil na pátém místě. "ODS měla schválená pravidla, podle kterých si do 31. srpna 2008 měl každý, kdo se chce ucházet o umístění na kandidátní listině, sehnat podporu na úrovni oblasti. Mně přišlo velmi nestandardní, když v této konkurenci pan bývalý hejtman Tošenovský nebyl, a přesto se stal velmi vysoce postavenou tváří," řekl iDNES.cz Strejček.

Sám proti kandidátní listině coby člen výkonné rady hlasoval. I když proti navrženému pořadí byla přibližně třetina rady, kandidátka nakonec prošla. "Hlasoval jsem proti ze dvou důvodů. Nominaci Tošenovského považuji za porušení pravidel, na základě kterých měla být kandidátní listina sestavena. A považuji za průlomové, jestliže není vzato v úvahu pořadí kandidátů tak, jak si jej vybojovali na regionu - když je regionální jednotka přeskočena dvojkou, svévolně a bez náležitého vysvětlení," řekl iDNES.cz Strejček.

Podle něj se vedení občanských demokratů dostalo do konfliktu se základními principy, které ODS od založení dělaly výjimečnou politickou stranou. Vedení musí vysvětlit, proč se tak stalo, tvrdí.

Sám Strejček se spolu s Fajmonem schválně nezúčastnili tiskové konference, kde ODS své kandidáty představovala - právě na protest proti způsobu, jak se kandidátka vybrala. Mezi europoslanci patří k euroskeptickému křídlu, které vedení často kritizuje. I to je dalším důvodem, proč Topolánkovo vedení upřednostnilo "poslušné" straníky.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...