"Pan Bubeníček bude stříhat pásky a řídit to budou dál socani," tvrdí Jiří Zelenka.

"Pan Bubeníček bude stříhat pásky a řídit to budou dál socani," tvrdí Jiří Zelenka. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Komunisté budou stříhat pásky a ČSSD dál krást, tvrdí lídr Severočechů

  • 116
Zakladatel hnutí Severočeši.cz Jiří Zelenka tvrdí, že nová koalice v Ústeckém kraji prodlouží zlodějny na severu Čech. Takové přesvědčení si odnesl z vyjednávání s vítěznou KSČM. Komunisté se nakonec rozhodli pro koalici s ČSSD. "Já si nemyslím, že jsme byli ve hře, to bylo jen naoko," říká Zelenka.

Proč vám to s komunisty nevyšlo?
Protože jsem řekl, že chci vyřešit, aby se nerozkrádala Krajská zdravotní a že chci vyřešit korupci. S tím jsme byli s KSČM trochu v rozporu. Samotný lídr Oldřich Bubeníček bral jako předseda výboru 58 tisíc po dobu čtyř let, hejtmanka ho platila, aby byl zticha a zvedal ruku. To rozhodlo.

Máte tedy pocit, že vás KSČM při jednáních tahala za nos?
Jsem o tom stoprocentně přesvědčený. Mě vyjednavači KSČM velice překvapili, protože jejich zájem bylo přežít čtyři roky a jít do důchodu. Což mě "dojímá", protože když něco stavím, tak to stavím na furt. V žádném případě nepotřebovali, aby se udělal pořádek a vyházeli se zloději. To si nemyslím, že by oni chtěli.

Kde jste tedy udělali chybu?
"Chyba" byla, že jsme se výrazně distancovali od zlodějů a říkali jsme, že by nebylo vhodné s nimi spolupracovat.

Kdy jste poznal, že koalice s KSČM je passé?
Hned první den po volbách, když mi pan Bubeníček řekl, že hejtmanka tam musí být. Vždycky se rozplýval, když o ní mluvil. On si myslí, že když někdo něco ukradl nebo něco provedl, tak má mít možnost to vylepšit a napravit. Bylo zcela evidentní, že vůbec nepřipustí, aby se nerozkrádalo dál. Ptal jsem se pana Bubeníčka, co se musí stát, aby socany vyhodil a nespolupracoval s nimi. Ptal jsem se ho, kolik musí socani ukrást. Dvě miliardy, pět miliard? On mi na to neuměl odpovědět. Řekl mi, že si myslí, že by se jim měla dát možnost, aby to napravili.

Proč jste tedy hned první den neoznámil, že zůstanete v opozici?
Nechal jsem to, protože jestli komunisté prohlásili, že to bude trojkoalice, tak jsem to respektoval. Jen jsem jim oznámil, že musí počítat s tím, že nepřikývneme na žádnou zlodějnu. Na to mi řekli, že to taky nebudou chtít. Ale jak vidíte, všechno je jinak.

Co podle vás kraj po vedením KSČM a ČSSD čeká?
Nestane se nic, tahle tristní situace bude pokračovat dál. Pan Bubeníček bude stříhat pásky a řídit to budou dál socani. Komunisté to nejsou schopni odřídit. Zvlášť ne pan Bubeníček, protože v životě nic neřídil, tak těžko uřídí radu, zastupitelstvo a tento kraj. To odřídí sociální demokracie.

Pan Bubeníček řekl, že vašemu hnutí přenechá post šéfa dozorčí rady Krajské zdravotní. Vezmete to?
V žádném případě. Já jsem řekl, že budu dělat předsedu představenstva, abych tam udělal pořádek. Ale z dozorčí rady se podílet na zlodějnách v žádném případě nebudu, ani nikdo další od nás. My se nenecháme uplatit tímhle postem ani žádným placeným výborem, my nejsme komunisti.

Jaká budete opozice?
Budeme hledat zlodějny a upozorňovat na ně. Co jiného můžeme dělat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video