Ladislav Šustr

Ladislav Šustr - Poslanec za KDU-ČSL Ladislav Šustr z Telnice. | foto: Jana Tobišková

Lidovci ztratí „stroj“ na peníze, poslance Šustra

  • 20
Pro lidovce to bude citelná ztráta. Do nové strany TOP 09, kterou chystá exministr financí Miroslav Kalousek, se totiž chystá odejít "muž na shánění peněz", vlivný jihomoravský poslanec Ladislav Šustr. Politik, který dokázal v posledních letech vylobbovat pro křesťanskou tělovýchovnou organizaci Orel desítky milionů ročně.

Šustr, který je místopředsedou rozpočtového výboru, patří každoročně mezi nejúspěšnější porcovače "rozpočtového medvěda". Tedy hromádky státních peněz, z níž poslanci vylepšují stav tělocvičen, hřišť či škol ve svých obvodech.

A právě z tohoto pohledu je Šustr, starosta Orla a místopředseda dozorčí rady Sazky, pro KDU-ČSL klíčovou osobou. MF DNES třeba před časem upozornila na rekreační zařízení u Domanína na jižní Moravě, kde lidovci často pořádají různá školení. K areálu patří minigolfové hřiště či tenisový kurt.

"Nepřehánějte to," směje se Šustr. "Já přece hlavně umím získat podporu sportovců. Říkají mi, že mě volí, i když nesouhlasí s názory lidovců na potraty," řekl Šustr, který se chystá přestoupit do Kalouskovy nové strany. Nehodlá totiž pomáhat lidovcům, kteří s novým vedením podle něj míří moc doleva.

"Pokud kolega Šustr odejde, bude to ztráta," řekla nová místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová. Ne proto, že strana nemá sponzorů nazbyt, ale proto, že má Šustra ráda jako člověka.

Nad odchodem poslance, který umí sehnat peníze, naopak mávl rukou místopředseda David Macek. "V naší straně je více schopných lidí, kteří ho nahradí," míní Macek. Sehnat peníze bude přitom pro lidovce zásadní, aby mohli na podzim udělat alespoň trochu konkurenceschopnou předvolební kampaň.

Spolu s Šustrem zamíří nejspíš do nové Kalouskovy strany i další poslanci KDU-ČSL (Parkanová, Severa) a významní regionální politici z jižních Čech či severní Moravy.

MF DNES zjistila, že jednou z posil nového uskupení má být i bývalý šéf hospodářské komory Jaromír Drábek. Zda se Kalouskovi podaří získat i exministra zahraničí Karla Schwarzenberga, určí až výsledek zelených v eurovolbách. Podobné je to s chystanou spoluprací se Starosty a nezávislými.

Ideální varianta, s níž Kalousek počítá, je přitom předvolební koalice s ODS. I proto s představením nové strany čeká na eurovolby. Po nich bude jasnější, zda taková varianta může projít i uvnitř ODS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video