Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek - Předseda lidovců Miroslav Kalousek odpovídá novinářům. (8. dubna 2005) | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Lidovci: Pozastavme kampaň k ústavě EU

  • 456
Vedení KDU-ČSL navrhlo pozastavit v Česku kampaň k euroústavě. Je prý třeba jednat se šéfy demokratických stran. Premiér Paroubek (ČSSD) přitom včera prohlásil, že se má pokračovat. I přesto, že ve Francii, jednom z "motorů" Evropy, euroústava neprošla.

Lidovci podle svého prohlášení považují euroústavu za důležitý krok v rozšiřování EU. Francouzské "ne" považuje strana za vážnou komplikaci.

"Nejde však o obrat zpět," upozorňují lidovci. "Evropská unie zná ve své historii podobné případy a vždy nalezla dost vnitřní síly k nalezení východiska," napsali v prohlášení po jednání předsednictva.

KDU-ČSL navrhuje pozastavit kampaň k euroústavě do doby, než Evropská unie přijme nějaké strategické rozhodnutí. Lidovci chtějí také iniciovat jednání šéfů demokratických politických stran, kterých by se měli účastnit i premiér a ministr zahraničí.

Premiér koaliční vlády Jiří Paroubek přitom dnes na Pražském hradě zopakoval, že vláda nepovažuje proces schvalování za ukončený je připravena pokračovat v ratifikačním úsilí. - podrobnosti zde

"Lidovecký předseda se zřejmě vrátil k jeho oblíbené technice vrážení dýky do zad koaličních partnerů," okomentoval Paroubek lidovecké prohlášení.

KSČM je pro pokračování kampaně
Předseda poslaneckého klubu US-DEU Vlastimil Ostrý si myslí, že jednání by měla nejdříve proběhnout v rámci koalice. "V koalici jsou proevropské strany, opoziční strany se řadí spíše ke stranám euroskeptickým. Nevím tedy, jak v tomto smyslu jednat se všemi stranami," citovala Ostrého agentura ČTK.

Premiér Paroubek už kvůli dalšímu postupu při jednání o euroústavě svolal jednání koaličních lídrů. Měli by se sejít ve středu ráno.

Pro pokračování kampaně k euroústavě se vyslovil místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Nemyslím si, že informování veřejnosti o potřebnosti dokumentu typu evropská ústava jsou vyhozené peníze. Když nebude tato ústava, měla by být jiná lepší," řekl Dolejš ČTK. 

Topolánek: Vláda skrývá za ústavou prázdnotu programu
"Paroubkova vláda odmítá vzít na vědomí skutečnost, že další ratifikace euroústavy ztratila smysl. ODS proto neumožní zbytečnou ratifikaci právně neplatného dokumentu a vyzývá vládu, aby zastavila všechny aktivity, s ratifikací související," prohlásil v úterý šéf ODS Mirek Topolánek.

"Vláda musí přestat za euroústavou skrývat svou programovou prázdnotu a musí začít řešit skutečné problémy této země," dodal. Už dříve prohlásil, že spolu s euroústavou padl i smysl existence koaliční vlády. - více zde

Právě prosazení evropské ústavní smlouvy je totiž jedním z hlavních programových pilířů Paroubkovy vlády. Dokument může vstoupit v platnost jen tehdy, když jej schválí všech 25 členských států Evropské unie.

ANKETA
Měla by vláda zastavit kampaň k euroústavě?

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video