Lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek a poslanec Vít Kaňkovský spolu s...

Lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek a poslanec Vít Kaňkovský spolu s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižených Václavem Krásou | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Lidovci navrhli, aby postižení snáze získali peníze na zdravotní pomůcky

  • 14
Odstranit negativní dopady reforem bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromira Drábka a pomoci lidem se zdravotním postižením chtějí poslanci vládní KDU-ČSL. Navrhli sérii opatření, které mají postiženým pomoci snáze se dostat k penězům od státu na pořízení zvláštních pomůcek.

Zvýšit by se měl například příspěvek na mobilitu u lidí, kteří jsou držiteli průkazu ZTP/P, a to na 600 korun za kalendářní měsíc.

„Sníží se limit pro nárok na příspěvek na pořízení zvláštní pomůcky z 24 tisíc na osm tisíc korun a současně se zvýšila hranice příjmů žadatele na dvanáctinásobek životního minima pole zákona o životním a existenčním minimu,“ řekl poslanec za KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

Zkrátit se má i lhůta pro opětovné poskytnutí příspěvku na zvláštní pomůcku, poskytovaného na pořízení motorového vozidla, a to z deseti na sedm let.

„Člověk, který je aktivní, si zaslouží pomoc od státu,“ řekl k navrženým změnám Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, která se na přípravě návrhu podílela.

„Dopad navrženého zákona je 540 milionů korun. Mou ambicí je schválit změnu zákona o poskytování dávek pro osoby se zdravotním postižením ve Sněmovně do konce volebního období,“ uvedl místopředseda Sněmovny a lidovců Jan Bartošek. Věří, že návrh podpoří i vláda, která po volbách slíbila, že odstraní důsledky Drábkových reforem v sociální oblasti, což se podle KDU-ČSL dosud nestalo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue