Jan Bartošek. Marian Jurečka a Marek Výborný, tři soupeři v boji o nového...

Jan Bartošek. Marian Jurečka a Marek Výborný, tři soupeři v boji o nového předsedu KDU-ČSL | foto: Michal Šula, MAFRA

Nemáme žádnou pohádku o koblížkovi, řekl při grilování lidovců Jurečka

  • 58
Lidovci, kteří slaví sté narozeniny, zvolili před volbou nového šéfa strany, unikátní metodu. Rozhodli se představit trojici kandidátů na post po Pavlu Bělobrádkovi - Jana Bartoška, Mariana Jurečku a Marka Výborného - při veřejné prezentaci v pražském divadle Minor. „Nemáme žádnou pohádku o koblížkovi, ale reálná prověřená řešení,“ řekl Jurečka.

Exministr zemědělství a v současnosti první místopředseda KDU-ČSL se tak trefoval do symbolu předvolebních kampaní ANO – do koblih, které hnutí Andreje Babiše rozdává při kampaních voličům.

Všichni tři kandidáti na nového předsedu KDU-ČSL se shodli, že bylo správné řešení nejít do koaliční vlády s Babišem.

Jurečka o tom nepochyboval. „Nám bylo v minulosti vytýkáno, že lidovci otočili. My jsme neotočili, dali jsme jasné slovo před volbami, zůstali jsme na jasných vymezených pozicích. Jít do vlády s osobou, která je trestně stíhaná, je obrovský problém a riziko,“ řekl Jurečka. ČSSD se s tím podle něj potýká doposud.

„Zvažovali jsme možnost, zda jít do vlády. Situace se oproti minulému období změnila. Řekli jsme, že jsme připraveni jednat o vládě a že jsme připraveni hledat programové průniky, ale je vyloučeno sedět ve vládě s někým, kdo je trestně stíhaný,“ řekl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podle poslance Výborného je zásadní poctivá politika založená na hodnotách, na hodnotách slušnosti. „Pokud před volbami něco slíbíte, je třeba to dodržet. Jestli si někdo myslí, že bychom dokázali Andreje Babiše držet v jeho rozletu, šeredně se plete,“ prohlásil Výborný.

Všichni tři kandidáti na předsedu KDU-ČSL, která odmítla jít do evropských voleb v koalici s TOP 09 a hnutím STAN a pohybuje se kolem pěti procent, se shodují v tom, že důchodový systém je třeba změnit tak, aby se zlepšilo postavení žen, které jsou nyní znevýhodněny, protože vychovávají děti. „Stávající systém diskriminuje ženy, měl by se jim zvýšit důchod o pětistovku za vychované dítě,“ řekl Bartošek. Jurečka zmínil společný vyměřovací základ manželů pro výpočet důchodů.

Jako jedno z klíčových témat do budoucna vidí Výborný vzdělávání. Nestačí podle něj přidat učitelům peníze na platech. Podle Bartoška potřebují lidovci posílit kompetence v ekonomice. Zmínil také nutnost zlepšení prezentace strany, podpory pracujících rodin či řešení otázky exekucí.

Nebudeme štěkajícím ratlíkem, slibuje Výborný

„Jednoznačně tvrdím, že máme na víc,“ uvedl současný první místopředseda KDU-ČSL Jurečka, podle nějž má strana šanci bojovat o dvouciferný volební výsledek. „Nebudeme štěkajícím ratlíkem, ale sebevědomou klidnou stranou,“ prohlásil Výborný. A končící šéf strany Pavel Bělobrádek řekl, že věří, že lidovci prokáží, že nejsou jen stranou s historií, ale i s budoucností.

V debatě před březnovým volebním sjezdem, který se uskuteční v Brně, se neřešila jen témata vážná, ale i třeba to, jak se kandidáti na nového šéfa lidovců seznámili se svými partnerkami. Třeba Výborný na sebe prozradil, že se s ženou seznámili v divadle a že se mu původně více líbila její sestra.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video