Koaliční lídři

Koaliční lídři - Lídři koaličních stran Stanislav Gross, Miroslav Kalousek a Pavel Němec. (3. března 2005) | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Lidovci dali Grossovi čas do sjezdu ČSSD

  • 479
Lidovci ve vládní krizi na čas ustoupili. Po jednání koaličních grémií jejich předseda Kalousek prohlásil, že do sjezdu ČSSD nebudou požadovat premiérovu demisi. Sociální demokraté navíc považují Grossovu omluvu za dostatečné vysvětlení jeho majetkových nesrovnalostí.

PŘÍLOHA:
Vládní krize:
- varianty vývoje
- rozložení sil poslanců

Couvli i sociální demokraté. Premiér oznámil, že sociální demokraté jsou pro koalici s KDU-ČSL a US-DEU. Ustoupili tak od požadavku na odchod tří lidoveckých ministrů.

"KDU-ČSL respektuje rozhodnutí ČSSD řešit pochybení premiéra vnitrostranickými mechanismy," vysvětlil krok lidovců jejich předseda Miroslav Kalousek. Strana nebude do velikonočního sjezdu sociální demokracie, kde se bude volit nový předseda, prosazovat odchod Grosse z premiérského postu.

"Znamená to, že sociální demokracie má teď prostor ve své předsjezdové diskusi, a my se těšíme, že usedneme k jednacímu stolu s těmi, kdo budou mít čerstvý mandát od sjezdu," řekl Kalousek před večerním zasedáním celostátního výboru lidovců.

Výbor postoj stranických vyjednavačů jednomyslně podpořil. "Ničeho jsme se nevzdali, naše názory jsou stále stejné. Chceme jen dát ČSSD čas na předsjezdovou diskusi," uvedl místopředseda lidovců Milan Šimonovský.

Premiér Stanislav Gross potvrdil, že na sobotním sjezdu výkonného výboru ČSSD vydá ještě další omluvu. Zároveň tam spolustraníky poprosí o vyslovení důvěry své osobě. Hlasování by údajně mohlo proběhnout proti zvyklostem veřejně. - více zde

Po jednání koaličních grémií sociální demokraté uvedli, že jim stačí omluva, kterou Gross pronesl během návštěvy kopřivnické Tatry. Řekl, že některé jeho výroky z poslední doby mohly určitým lidem ublížit. - více zde

"Premiér je současně připraven předstoupit před veřejnost a omluvit se těm, kteří se mohli cítit jeho výroky dotčeni," řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

"ČSSD pokládá majetkové poměry a podnikatelské aktivity rodiny předsedy vlády v tuto chvíli za urovnané," oznámila mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková. "ČSSD trvá na svém právu a zároveň odpovědnosti vítěze voleb do Poslanecké sněmovny rozhodovat o osobě předsedy vlády," dodala.

ANKETA ZDE: Pomůže premiéru Grossovi, že se v kopřivnické Tatře omluvil za své výroky?

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video