Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Obliba lidovců roste, ve Sněmovně by měli o šest křesel víc než VV

  • 184
KDU-ČSL by při případných únorových volbách do Sněmovny volilo téměř 9 procent lidí. V počtu hlasů i mandátů by lidovci přeskočili Věci veřejné. Současná vládní koalice ODS, TOP 09 a VV by získala jen 94 z celkových 200 mandátů. Vyplývá to z průzkumu agentury Factum Invenio.

Lidovci by získali 8,8 procenta hlasů, vítězem voleb by se stala ČSSD. Sociální demokraty by volilo 24,5 procenta lidí a druhou ODS 19,5 procenta.

Třetí by skončila TOP 09 s 15,4 procenta hlasů, za ní by se umístili komunisté s 13 procenty. Jako poslední by hranici pěti procent nutných pro vstup do Sněmovny překonaly s 6,5 procenta hlasů Věci veřejné. Podle průzkumu se ale k uvedené hranici blíži i Strana zelených, kterou by v únoru volilo 4,4 procenta lidí.

Při přepočtu na mandáty by sociální demokraté z voleb vyšli pravděpodobně s 61 mandáty, občanští demokraté se 47 a TOP 09 společně se Starosty a nezávislými s 36. Komunisté by obsadili 28 křesel, lidovci 17 a Věci veřejné 11. Odchylka v modelu je u každé strany až dva mandáty.

Pokud by nynější vládní strany po volbách spolupracovaly s KDU-ČSL, získala by pravostředová koalice 111 mandátů. Případná koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by disponovala 100 mandáty, levostředová koalice ČSSD, KDU-ČSL a Věcí veřejných 89 mandáty, uvedli analytici.

Podle průzkumu agentury Factum Invenio by se do Sněmovny vrátili lidovci

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video