S úderem 13. hodiny se Vladislavský sál otevřel lidem.

S úderem 13. hodiny se Vladislavský sál otevřel lidem. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Lidé se s Václavem Havlem loučili ve Vladislavském sále pozdě do noci

  • 1145
Hodinu po poledni se veřejnosti otevřel Vladislavský sál Pražského hradu. Lidé se zde mohli loučit se zesnulým Václavem Havlem, rakev je vystavena na katafalku uprostřed sálu. V přilehlých ulicích stály i krátce před osmou hodinou, kdy se dveře sálu měly uzavřít, dlouhé fronty zájemců. Hrad nakonec zájemce vpouštěl do pozdních večerních hodin.

Na otevření čekaly stovky lidí. Odpoledne nápor kondolujících trochu opadl, i tak ale krátce před osmou hodinou večer na Hrad přicházeli stále další a další lidé, aby Havlovi vzdali hold. Desítky jich čekaly i u kondolenčních knih. Hrad proto rozhodl, že sál nechá přístupný do pozdních večerních hodin.

Rakev bude ve Vladislavském sále vystavena i ve čtvrtek od 8 do 20 hodin. V pátek se uskuteční Havlův státní pohřeb.

Loučení s Havlem

Auto s ostatky Václava Havla projíždí Karlovým mostem, v pozadí cíl smutečního...
Hned za autem šla vdova Dagmar Havlová s dcerou Ninou. Byly středem pozornosti.
  • Ve čtvrtek od 8:00 do 20:00 bude Vladislavský sál s rakví exprezidenta zpřístupněn veřejnosti. V mnoha kostelech se budou sloužit smuteční mše.
  • V pátek v poledne začíná státní pohřeb v katedrále sv. Víta na Hradě. Obřadu se zúčastní Havlova rodina, přátelé, čeští politici i státníci z celého světa. Veřejnost bude moci obřad sledovat na Hradě na obřích obrazovkách. Pak se koná soukromý obřad v krematoriu.
  • V páteční poledne mohou lidé uctít Havlovu památku minutou ticha.
  • Ve 20:00 začíná v pražské Lucerně koncert nazvaný Pocta Václavu Havlovi.
  • KONDOLENČNÍ KNIHA: Pošlete smuteční dopis přes iDNES.cz

VŠECHNY ČLÁNKY ZDE

Podle prezidenta Klause není vhodnější místo pro rozloučení s jeho předchůdcem ve funkci než Vladislavský sál. Právě v něm totiž zákonodárci před 22 lety zvolili Havla první polistopadovou hlavou státu.

Zhruba deset tisíc lidí se už vystřídalo u rakve během dvou dnů, kdy byla vystavena v odsvěceném kostele svaté Anny.

Mnozí přijeli do Prahy ze vzdálených koutů země, neodradila je ani zima a déšť, který se spustil během dopoledne. "Vyjádřit mu úctu účastí v průvodu mi přišlo nejpřirozenější. Z Hradu cítím trošku negativní vibrace, tak jsem se s ním chtěla rozloučit po svém," svěřila se Mirka Jeníková z Vysočiny.

S Havlem se osobně setkala před dvěma lety na mikulášské akci Nadace Dagmar a Václava Havlových. "Byl to nesmírně silný a dojemný zážitek. Vyrobila jsem vánoční přáníčko a podařilo se mi ho panu prezidentovi předat. Už tehdy na něm bylo znát, že chřadne," vzpomíná paní Jeníková.

Trochu si postěžovala na přísnou organizaci dnešního ceremoniálu. "Bohužel jsme přišli z Loretánského náměstí. Myslela jsem, že tam uvidíme, ale v cestě stáli policisté a nechtěli nás tam pustit. Chápu, že měli své rozkazy, ale nemuseli být tak hrubí a arogantní."

Účastníci průvodu a ceremoniálu na Hradě se shodovali, že Havla uznávají hlavně jako morální autoritu. "Vážím si ho i za to, že v osmašedesátém neodešel, i když mohl. Vždycky se mi líbilo, jak pořád připomínal, že duch Palacha žije dál, že nezemřel zbytečně," vyzdvihl důchodce František Král ze Strakonic.

Pochvalu sklidil i Havlův nástupce Václav Klaus. "Myslím, že se tentokrát vyznamenal a opravdu ceremoniál nachystal dobře. Oni dva s Havlem byli takoví malí rivalové, Klaus se na něj někdy tak trošku povyšoval, ale dnes se ukázal v dobrém světle," zhodnotil ceremoniál starší pán, který přijel z Moravy.

Loučení s Václavem Havlem vyvrcholí v pátek v poledne oficiálním státním pohřbem v katedrále svatého Víta. Obřadu se zúčastní Havlova rodina, přátelé, čeští politici i současní a bývalí státníci z celého světa. Hlavním celebrantem smuteční mše bude arcibiskup Dominik Duka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video