Lidé protestují proti vyhlášce o psech

  • 7
Havířov - Obyvatelé Havířova se ohradili proti nové vyhlášce o volném pohybu psů, která ve městě platí od počátku srpna. Podle ní musí být pes při venčení na vodítku a musí mít náhubek a evidenční známku. Nařízení platí i pro nejmenší rasy. Radnice tak reagovala na nedávný útok, když americký staffordšírský teriér napadl na hřišti čtyřletou dívku a potrhal jí obličej.
"Téměř tisíc majitelů psů podepsalo petici, která takové rozhodnutí označuje za týrání zvířat," řekla mluvčí havířovského magistrátu Jana Nováková. Iniciátorka petice Alena Horynová uvedla, že pro malé psy je náhubek psychickým terorem. Navrhuje proto, aby vyhláška brala ohled alespoň na velikost psů. O petici bude v polovině září jednat s havířovským primátorem Václavem Wichrem.

Mluvčí magistrátu prohlásila, že radnice už vytipovala devět míst, kde by se psi mohli pohybovat volně. Mohli by se tam venčit bez náhubku a vodítka, ale museli by mít známku. Výběr v polovině září projednají havířovští zastupitelé.

Vyhláškou magistrát reagoval mimo jiné na napadení čtyřleté dívky, kterou v polovině června v Havířově pokousal pes. Dívka se podrobila náročné plastické operaci. Plnění vyhlášky kontrolují doposud pečlivě městští strážníci. Porušení vyhlášky pak mohou řešit domluvou nebo pokutou až do výše tisíc korun.
Vše o případu napadené holčičky čtěte - ZDE.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video