Práce lékařů je lidmi podle výzkumů vysoce oceňovaná dlouhodobě. Ilustrační foto.

Práce lékařů je lidmi podle výzkumů vysoce oceňovaná dlouhodobě. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Lidé oceňují lékaře a učitele, poslanci s uklízečkami ve výzkumu propadli

  • 24
Obyvatelé Česka vysoce oceňují práci zdravotníků, vědců a učitelů. Naopak nejhoršího hodnocení se od nich dočkali uklízečky a poslanci. Vyplývá to z informací Centra pro výzkum veřejného mínění.

Sociologové Centra pro výzkum veřejného mínění se v červnu ptali lidí, jakou u nich mají prestiž určitá povolání. Respondentům předložili seznam šestadvaceti profesí. Hodnotilo se čísly od 1 pro nejméně oceňovaná povolání až do 99.

"Lidé si váží nejvíce profesí, jako jsou lékař, vědec, učitel na vysoké škole, zdravotní sestra nebo učitel na základní škole, tedy těch, které vyžadují poměrně vysokou kvalifikaci a zároveň v sobě nesou jisté poslání a jednoznačnou prospěšnost pro společnost," uvedlo CVVM.

Dobře hodnocené jsou také profese jako programátor, projektant a soudce. Na opačné straně škály ocenění jsou poslanec a uklízečka.

Práce lékařů je veřejností vysoce oceňovaná dlouhodobě. Při posledním průzkumu dostala nejvyšší čísla od více něž sedmdesáti procent obyvatel. Povolání vědec a vysokoškolský pedagog dostala nejvíc od jedenapadesáti procent respondentů.

"Nejméně prestižní zaměstnání, uklízečka a poslanec, charakterizuje značný podíl lidí, kteří je označili jedním bodem, tedy vidí je jako nejméně vážené. Zároveň téměř stejný podíl obyvatel přisoudil zmíněným povoláním deset a méně bodů," upřesnili sociologové.

"Co se týče meziročních posunů v hodnocení vážnosti jednotlivých povolání, nedochází k výrazným změnám. Jistý pokles průměrné hodnoty přidělených bodů však lze od roku 2004 pozorovat u zaměstnání poslance, ministra a částečně i starosty, i když toto povolání stejně patří k lépe hodnoceným," dodalo CVVM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video