Rychlý úklid věcí v Hrádku nad Nisou

Rychlý úklid věcí v Hrádku nad Nisou | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Lidé na Liberecku vynášejí nábytek, plní pytle a s obavou sledují vodu

  • 2
Jeřice a Lužická Nisa. Dvě řeky, které hrozí, že zatopí domy v obcích na Hrádecku i Chrastavsku. Lidé tam jejich hladinu sledují se strachem. Nechtějí zažít to, co loni v srpnu při ničivých bleskových záplavách.

Strach. Kamkoli jsme přijeli, tam byl. Lidé stáli v hloučku u řeky a s úzkostí sledovali vodu. Jak se valí korytem i jak její hladina stále stoupá. Většina z nich byla vzhůru celou noc. Vynášeli nábytek z přízemí domů do vyšších pater. Odváželi auta na kopec. Vytrénovala je v tom loňská povodeň, která ničila všechno, co jí stálo v cestě.

V Chrastavě zastavujeme dopoledne kousek od náměstí. Ze zahrady jednoho z domů odčerpávají hasiči vodu do kanálu. "Zatím je to jen na zahradě. Snažíme se vodu odčerpat, aby se nedostala do domu," popisuje dobrovolný hasič z Chrastavy Vladimír Židlický.

Hned vedle, ve sběrném dvoře technických služeb, plní lidé z veřejně prospěšných prací pytle pískem. "Máme zhruba pět set pytlů. V noci se rozvezlo kolem stovky," sděluje Tomáš Paleček z technických služeb.

Lidé jsou vystrašení. "Nedivte se, nikdo už nechce zažít to, co před rokem," přidává se Dana Hrubešová. "Loni jsem měla jít na dovolenou, v pátek jsem končila, v sobotu přišla povodeň. Letos mám jít na dovolenou teď v pondělí. Cítím, že povodeň bude znovu, možná ne tak velká, ale bude," předpovídá.

Jí osobně sice velká voda dům nezničila, pomáhala ale těm, kteří přišli téměř o všechno. V místní škole přijímala humanitární pomoc pro postižené. "Pozdravujte kolegyni. Ta se tady loni skoro utopila a pak nám přinesla do školy cigarety. Ty nám bodly," volá na nás.

Vodu kontrolují každou hodinu

Z dalšího domu, kde sídlí cestovní kancelář, vykukuje mladá Veronika Povýšilová. Vypadá, jako když něco vyhlíží. "Vodu," přitakává stručně. "Každou hodinu se chodíme dívat na řeku, i v noci už jsme kvůli tomu nespali. Máme vystěhovaný sklep, na zahradě jsme dali nahoru, co jsme mohli. Teď čekáme, jestli něco přijde, nebo ne," říká.

Oproti loňsku mají prý výhodu, že už ví, co je čeká. "Vyměnili jsme vchodové dveře, výrobce garantuje, že voda by jimi dovnitř projít neměla, tak doufám, že má pravdu," dodává.

Zatopené zahrádky v Chrastavě

Rozvodněná Nisa v Bílém Kostele

Projíždíme Chrastavou a míříme do Andělské Hory. Tudy teče Lužická Nisa. Z mostu není na řeku moc hezký pohled, valí se přímo na Chrastavu a proud s sebou bere i kusy klád, které do řeky popadaly. Každou chvíli Nisa zaplaví chatku skautů. Vodních.

Jedeme dál, cílem je Bílý Kostel nad Nisou. U řeky pod mostem stojí skupinka lidí. Znepokojivě sledují, jak se Nisa valí korytem. Aby z něho vystoupala, k tomu jí ještě kousek chybí. O pár metrů dál už se ale rozlévá na silnici.

"Před chvílí jsme byli u sousedů, bydlí těsně u řeky a vodu už mají na zápraží," popisuje Karel Kosina z Bílého Kostela. "Tady kolega říkal, že voda je jiná, než loni, není tak prudká. Otázkou je, jak dlouho bude pršet v Jizerských horách," upozorňuje.

Dal jsem všude kachlíky, ty jen ostříkám vapkou

Milan Drbohlav má dům jen pár metrů od řeky. Po loňské ničivé vlně v něm zrekonstruoval kuchyň i koupelnu. "Tentokrát jsem dal všude kachlíky a dlažbu, ty když tak akorát ostříkám vapkou," svěřuje se. Jestli voda vtrhne do domu znovu, vezme si do kapsy jen doklady a půjde pryč. "Už jsem to jednou zažil. Ještě chci akorát odvézt dřevo do stodoly, aby mi ho voda nevzala," dodává.

Rozbouřená řeka vyděsila i kolotočáře. O pouť tak zřejmě v obci přijdou. Maringotky se chystají na cestu.

Rychlý úklid věcí v Hrádku nad Nisou

Pytlování v Chrastavě na Liberecku

Odjíždíme také. Míříme do Hrádku nad Nisou. Starosta Martin Půta nás posílá k hrázděnému domku. Bydlí v něm Helmut Řeháček. Voda už mu zatopila zahradu. "Nábytek jsme vynesli do patra a teď čekáme. Voda jde nahoru a když nepřestane pršet v Jizerkách, tak to bude špatný," upozorňuje.

Jako bývalý velitel hasičů už zažil několik povodní, tentokrát ho ale překvapilo, že se velká voda vrátila už po roce. Vždycky přišla tak po desetileté pauze. "Přivezli mi pytle s pískem, tak se budeme snažit udržet vodu v chodbě, aby se nedostala do místností. Nic jiného stejně dělat nemůžeme," dodává.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video