Tři pětiny lidí v průzkumu pro MF DNES souhlasí s tím, aby učitelé trestali žáky ve škole v případě, že rodiče neřeší kázeňské přestupky svých dětí. Ilustrační foto.

Tři pětiny lidí v průzkumu pro MF DNES souhlasí s tím, aby učitelé trestali žáky ve škole v případě, že rodiče neřeší kázeňské přestupky svých dětí. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Lidé chtějí zpřísnění trestů ve školách, brali by i facky

  • 527
Facka, pohlavek či záhlavec dnes do českých škol nepatří. Jenže čtvrtina lidí si myslí, že to je chyba. Učitel má mít právo fyzicky potrestat zlobivé dítě, říkají. Ukázal to průzkum agentury Median pro MF DNES.

Podle učitelů, psychologů a psychiatrů jsou děti stále agresivnější. Tři pětiny lidí dokonce věří, že by pomohlo, kdyby učitelé měli větší právo trestat děti. Nejen fackou, ale také třeba úklidem školy nebo speciálním domácím úkolem, což je nyní také zakázáno.

Učitel má podle většiny Čechů právo trestat zvláště v případě, že kázeňské problémy ratolestí neřeší rodiče.

Zde je několik příkladů z poslední doby, které odrážejí situaci v českých školách: Žák přinesl do školy brokovnici. Chlapec zmlátil boxerem spolužáky (více zde). Skupinka středoškoláků sprostě nadávala učitelce. Deváťák nasadil učiteli koš na hlavu. - více zde

Některé výjevy si sami aktéři dokonce nahráli na mobilní telefon a chlubili se jimi na internetu. - více zde

Mnozí učitelé si stěžují, že jim proti agresivním žákům chybějí účinné prostředky. Věří, že hrozba trestem by mohla posílit jejich autoritu. Tělesné tresty dokonce neodmítá ani učitel roku Robert Kupka, který na návrh žáků dostal ocenění Zlatý Ámos.

"I mně se to vždy osvědčilo. Žáci to chápali jako adekvátní dané situaci," napsal v emailu na redakční výzvu, aby lidé psali své názory k trestům.

Nejčastěji schvalují facky čtyřicátníci
Podle průzkumu Medianu nejčastěji uznávají výchovnou funkci pohlavku lidé ve věku 45 až 50 let, co už většinou nemají děti na základní škole.

Za účinný výchovný prostředek facku považují také mladší lidé ve věku 25 až 34 let, tedy častěji rodiče menších dětí.

Nejvíce odpůrců mají jakékoliv tresty mezi učiteli a těmi, jichž se přímo týkají, tedy dětmi a dospívajícími od 12 do 17 let. Ale i mezi nimi se najdou tací, kteří berou facku jako účinný nástroj.

"Jeden kluk učiteli řekl, že je č...k, a ten ho hned pořádně plesknul. Myslím, že to zabralo. Na někoho nic jiného neplatí," domnívá se osmák z pražské základní školy.

Debatu o vzrůstajícím násilí na školách v dubnu navíc vyostřil případ ze školy v americkém Blacksburgu, kde student postřílel své spolužáky i pedagogy (více zde). Podle odborníků existuje reálná hrozba, že se taková eskalace násilí objeví u nás.

"To nebezpečí zde určitě je," uvedl v rozhovoru pro MF DNES například Cyril Höschl. "Není to asi nebezpečí zítřka, ale rozhodně už stojí za to se nad ním dnes zamýšlet. Situace se viditelně zhoršuje," míní Höschl. - více zde

Chcete vědět více?

Co s agresivními žáky? Patří tělesné tresty na školy? Najdete v dnešní MF DNES.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue