Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Lichva se vrátila do divočiny 90. let. Hrozí až půl milionu nových exekucí

Malá půjčka se může lehce změnit ve velký průšvih. Některým lidem chybí úspory, s koronavirem se tak do Česka po letech vrací lichva, exekuce a chudoba. Reportér MF DNES se vydával za zájemce o půjčku. Lichvář mu detailně popsal, jak tvrdě odírá dlužníky. Snadno přijdou o auto či dům.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Půjčujte si, půjčujte, je to výhodné! Kam se poděl selský rozum?

0 0
možnosti
VZ

Nechal bych to lidech. Je pouze otázka času než takový suverénní Pavlíček narazí a možná mu v posledním tažení dojde, že zkoušel své machrování na nepravého. Jsem moc zvědav, zda by byl tak suverénní při pohledu do hlavně devítky nebo v horším případě po tom, co by ta slečna promluvila. Kamarád znal ještě v oněch devadesátkách taky takového suveréna, jako tenhle šmejd. Taky z něj suverenita stříkala jak voda z fontány. Až se jednou ucho utrhlo. Po tom co visel přes zábradlí pavlače asi ve čtvrtém patře mu docvaklo, že asi dělá něco špatně.

0 0
možnosti
JS

Bohužel je také nemálo těch, kteří si půjčují se záměrem nesplácet. Mohla bych konkrétně jmenovat. Začátek: chce koupit přítelkyni mobil, vezme si půjčku, splatí párkrát a pak splácet přestane, protože se mu prostě nechce. Pak se odstěhuje a vezme si další půjčku. Postižené banky ho začnou stíhat, on však nic nevlastní, bydlí u jiné již přítelkyně, auto nemá, vlastní tak akorát staré PC a mobil, trvalé zaměstnání nemá, není kde co brát. Do toho přítelkyni občas okrade, než ho tato konečně vyhodí z bytu. Jde bydlet na ubytovnu, porůznu se stěhuje. Výživné na dítě zaplatí jednou dvakrát, pak už ne. Nabere další půjčky u lichvářů které nesplácí. Soud ho nepošle do kriminálu, protože dotyčný má dítě a je chována naděje, že se polepší. Toto se opakuje donekonečna. Dítě je skvělá zástěrka. Nová soudkyně mu i na čtvrtý pokus dá jen podmínku neboť "je naděje na zlepšení". Slibovat umí krásně. K soudu se nikdy nedostaví osobně, vždy se omluví a soud mu to zbaští. Věřitelé časem přestanou dluh vyžadovat. V případě, že na něj podáte žalobu za krádež, soud ho sice odsoudí (opět podmíněně), ale abyste dostali svoje peníze zpátky, museli byste zaplatit za exekutora, který si ale na dotyčném nic nevezme, takže si exekutora nevezmete a dotyčný v klidu pluje dál. A takto dotyčný prokluzuje už víc než 10 let v duchu "chyť mě když to dokážeš". Takže žádný chudák po kterém jdou zlí exekutoři. A nejtristnější na tom je nevymahatelnost práva pro postižené. Náš právní systém nepoctivce vyloženě hýčká.

0 0
možnosti
PB

P92a98v51e38l 45B56e53ň95o

3. 6. 2020 18:44

No všechno , co jste popsal, je o tom, že blázen, který těmto lidem půjčuje, musí zkrachovat. Nemůže nikdo jiný, nebo i stát, za něj vymáhat, když to bylo jasné předem. Tomu se říká třeba kreditní historie....a to druhá strana půjčky. To , že se neuplatňuje zákon o lichvě, je další důvod. Pokud půjčím někomu, aniž mám jasno o jeho kreditní historii, jsem blázen já...Pokud bude stát trestat dlužníky, že nevrací dluh, s úměrným úrokem ( proto všechny zákony v historii znaly pojem lichva ), je to správné, ale půjčit 100 a vymáhat 10 000 ...je mimo.

0 0
možnosti
Foto

P94a53v23e49l 93B11r73u50s

3. 6. 2020 15:01

lichváři nachytají leda tak lidi co nic nemají.

0 0
možnosti
PP

Hezka povidka, jak se pan lichvar zajemci o pujcky pekne vyzpovidal. :-))

0 0
možnosti
VB

Kdo nutí lidi si půjčovat? Lichvář jim dává pistoli k hlavě a říká, vezmi si půjčku?

0 1
možnosti
PP

Ne, to mu rika kapitalisticky system.

0 2
možnosti

Banky nepůjčí nikomu ,kde se živí brigádami nebo prostě nemá smlouvu na dobu neurčitou, agenturním zaměstnancům. Kdyby si matky samoživitelky mohly půjčit za 6,5% v bance, tak by později nespadly do exekucí. Tím bych začal.:-/

1 0
možnosti
JK

J32a73n 81K39r42p55e58c

3. 6. 2020 10:59

a to uz tu bylo! baky pujcovaly, jenze pak prisla statni ochrana aby se matky samozivitelky nezadluzovaly, tak jim banky nesmi pujcovat. takze jdou za lichvarem. ono je to vicemene popsano v clanku.

Patrik Nacher (ANO) však upozorňuje, že není možné udělat jen jednu změnu. „V případě lichvy je potřeba udělat celou řadu sofistikovaných legislativních úprav na několika frontách,“ říká s tím, že boj s lichváři začal před 3,5 lety, kdy začala platit novela o spotřebitelském úvěru. Začali se chránit spotřebitelé, rozšířily se pokuty až na 50 procent jistiny maximálně do 200 tisíc. Začala platit povinnost, aby si případný věřitel při půjčkách zjišťoval, zda žadatel bude vůbec schopen splácet.

to je presny priklad toho kdy je ceta do pekla dlazdena dobrymi umysly. ovsem vlada byla pred timto varovana ze to nazene lidi do sparu lichvaru. ale byla opet moudrejsi nez vsichni ostatni.

0 0
možnosti
MN

Pokud lichvářům prakticky nic nehrozí, byli by blázni kdyby se vzdali bezpracného výdělku. Řešením je basa na desítky let bez možnosti předčasného propuštění s šestnáctihodinovou těžkou prací sedm dní v týdnu a propadnutí veškerého majetku lichváře i všech jeho příbuzných. Důkazní břemeno bych jednoduše přesunul na obviněného. Když to jde u pseudoproblémů typu sexuálního harašení, není důvod proč by stejná praxe nemohla platit i zde.

2 1
možnosti

Potom by ale matkám samoživitelkám nikdo nepůjčil. To není řešení.

0 0
možnosti
JK

J55a13n 75K89r85p47e10c

3. 6. 2020 9:41

vzdy se najde cast lidske populace ktera je uplne mimozni. cice se je bude snazit ochranit, tim nezodpovedneji se budou chovat.

jiste za to nemuzou lichvari, ti jsou produktem takoveho chovani. cili nebyt lidi kteri jsou ochotni se nesmyslne zadluzit ikdyz dobre vi ze nemaji jak zaplatit, nebylo by lichvaru.

za jaky geneticky material se tu svadi boj vyovida jeden z inzeratu z clanku „Za rychlou půjčku 70 tisíc daruji zdarma Mercedes-Benz 1,7 Diesel v bezvadném stavu, spěchá,“ píše muž z Prahy

clovek co nema penize a nikdy nemel, si poridi mercedes aby ho pak mohl dat do zastavy jinemu lichvarovi. ma snad nekdo pocit ze tento clovek za sve rozhodovani nema byt odpovedny a vinu nese lichvar nebo stat ktery ho nedostatecne ochranil? a stejne si za tech "utrzenych" 70tis si pujde koupit novy zlaty retez nebo mobil...

a tohle je typicky dluznik, ne jakasi hypoteticka svobodna matka, coz se nam tu pravidelne predhazuje. svobodna matka ktera potrebuje takoveto finance je nezajimavy objekt pro lichvare. budto se jedna o naprostou socku, jeste k tomu dost casto fetku nebo alkoholicku bydlici v azylovem dome nebo na ubytovne, a tyto zpravidla vubec nic nemaji a neni jim co sebrat.

0 0
možnosti
DJ

Upřímně by mě zajímalo, jak chtějí zastropováním úrokových sazeb poslanci zamezit popsanému lichváři jeho "živnost". Když na směnku napíše 130 tisíc a beze svědků a zanesení do smlouvy vyplatí 100 tisíc, jsem zvědav, kdo a jak mu bude dokazovat výši úrokové sazby Rv.

1 0
možnosti
JA

J73a47n 96A49n56d48r74e91s

3. 6. 2020 10:11

Velice jednoduše - jednotnou smlouvou dle toho a toho paragrafu s jasně stanovenou půjčovanou částkou...atd. Bohužel v tom jedou špičkoví advokáti, takže výše zmíněná smlouva tvrdě narazí.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...