Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Snoubila imaginaci s technologií. Niklová ovlivnila dětství mnoha generací

Seriál
S legendárním uhlově černým kocourem s harmonikovým tělem a zelenýma očima nebo se sytě žlutou nafukovací žirafou si hrály a hrají tisíce dětí po celém světě. Už ani mnoho Čechů neví, že to byla česká návrhářka Libuše Niklová, která významně ovlivnila dětství hned několika generací dětí.
Návrhářka Libuše Niklová a její kocour.

Návrhářka Libuše Niklová a její kocour. | foto: WikimediaCreative Commons

Libuše Niklová, rozená Kyseláková, se narodila na apríla v roce 1934 ve Zlíně, kde následně prožila celý svůj život. U profesorů Luďka Havelky a Jiřího Jašky vystudovala na Střední uměleckoprůmyslové škole ve Zlíně a Uherském Hradišti tehdy nový obor tvarování plastických hmot. Rok po zakončení studia maturitní zkouškou v roce 1953 začala pracovat v Gumotexu Břeclav, kde působila zhruba šest let.

V tomto závodě spatřily světlo světa například Kočička s míčem, Pes Alík, Hanka, Barborka či série figurky nejrůznějších povolání v čele s Lékařem a sestřičkou. V Břeclavi vytvořila také řadu upomínkových předmětů, například suvenýry v podobě cvičenců a cvičenek pro II. celostátní spartakiádu.

V roce 1961 následně „zakotvila“ v podniku Fatra Napajedla, kde až do konce života zastávala pozici návrhářky hraček. Ještě před nástupem se však stihla provdat za svého spolužáka a malíře Františka Nikla, se kterým vychovala syna Petra, dnes známého malíře, spisovatele, fotografa a divadelníka a dceru Veroniku.

Libuše Niklová: Kocour (1963) a Pes Rafan (1965)

Pro Fatru Napajedla získala Niklová v roce 1964 za harmonikového Kocoura ocenění Zlatý kahan a medaili Libereckých výstavních trhů.

Fascinace PVC

Inspirativní ženy - rozhovory

Bělíčková: Hnutí je organismus. Měníme českou debatu o klimatu

Čechová: Balet z vás udělá perfektního zaměstnance

Hrdá: Na začátku jsem chodila jsem brečet na záchod

Pořízková: Práce soudce je velmi osamělé povolání s velkou odpovědností

Goryczková: Kvůli covidu jsme utáhli opasky a museli i omezit údržbu

Koenigsmark: Nejsem typ na pískoviště, ale chci na Hrad

Boudová: Budoucností je sdílení a opravování věcí

Machková: Kandidovat jsem nechtěla. Že jsem žena, je pro VŠE výhoda

Kadlecová: Vlků se nebojím, strach mám z nekompetentních lidí se zbraní

Kutnarová: Mrzí mě veřejné narážky, že ženy naplňuje jen vaření a uklízení

Havránková: Mezinárodní stopu má dnes téměř každý případ

Chatardová: Slýchám, že jsme malý stát a ničeho nedosáhneme

Jiřičná: Nechápu, jak se někomu může líbit socialistická architektura

Kolínská: Je potřeba, aby se emancipovali i muži a přijali otcovskou roli

Hrdličková: Byla jsem zjevením, justice je stále „pánský klub“

Vondrová: Představa, že špičkový odborník z praxe půjde učit, je mylná

Nerudová: Stereotypy nejde bořit silou, snažím se být ženám inspirací

Cenigová: Tři dny se učila zavazovat tkaničky. Teď má úspěšný podnik

Kijonková: Vždy se můžeme odrazit ode dna, je to pouze na nás

Bradáčová: Práce není jediné životní štěstí. Dejme ženám příležitost

Československo zažívalo svou první větší „plastovou invazi“. Nerozbitné skleničky, plastové lžičky nevhodné do horkých nápojů a – hračky Libuše Niklové, která si již během studia všímala výhod plastických hmot. Jejich lehkosti, ohebnosti, všestrannosti, univerzálnosti. Tyto vlastnosti chtěla propojit s nekonečností dětské imaginace, která ji fascinovala. PVC a polyetylén dostaly kompletně nový rozměr. Své výtvory měla promyšlené do posledního detailu, důraz kladla i na samotné balení.

Její hračky byly naprosto unikátní, zcela odlišné od těch, které na nás svými neonovými barvami a všemožnými světýlky blikají z regálů dnes.

Při své práci se nesoustředila jen na estetično a barevnost hračky, nadaná byla i po technologické stránce. Pracovala například na zdokonalení technologie nafukovacích tvarů vyfukovaného PVC. Není proto překvapivé, že si nechala patentovat devět vynálezů a tři národní průmyslové vzory.

Gumáčci, Harmoniky a Nafukovadla

První byly takzvaní Gumáčci, gumové pískací hračky, které Niklová vyráběla v Gumotexu. Jak bylo zmíněno výše, jednalo se zejména o zvířátka a také o postavičky představující různá povolání. Nejprve byly z lisované a pěnové pryže, potom z vyfukovaného PVC a v 60. letech odlévané z PVC. Následně se ručně barvily latexovými barvami.

Druhou, velmi důležitou, kapitolou byly Harmoniky – „varhánková“ zvířátka s ručně domalovanými detaily a pískadlem uvnitř. Návrhářka důmyslně využila měchovou trubici ze splachovací nádržky, kterou proměnila v ohebný trup. Hlavy a končetiny zvířátek se vyráběly technologií vytlačování a vyfukování do forem. Na fousky a ocasy použila plastové hadičky. Tento postup měla Niklová patentovaný. 

Prodávaly se nápaditě rozložené jako skládačky v obalech, které designérka sama navrhla. V tomto období vznikaly i takzvané Vernerovky.

Pro výstavu Expo 67 v Montrealu vznikla dokonce „Vernerovská kolekce“ tří dopravních prostředků inspirovaných romány Julese Vernea. Kolekce byla ručně malovaná zlatou barvou a malované části ožehovány horkým vzduchem. Hračky ovšem nakonec do Kanady neodletěly, byť designérka soutěž se svými návrhy vyhrála. Zdůvodněno to bylo tím, že kolekce málo dýchá „češstvím“ na to, aby byla zařazena do stánku se suvenýry. Dvě z těchto hraček se přesto posléze dočkaly sériové výroby.

  • Ke vzniku Buvola je potřeba 21 pracovních operací.
  • Z červené PVC fólie se musí vysekat jednotlivé díly, poskládat oči, navařit nafukovací ventilek a jednotlivé díly vysokofrekvenčně svařit k sobě. Každý Buvol se pro ověření funkčnosti nafukuje, pak se teprve skládá a balí.
  • Na jednoho Buvola je potřeba 3,4 m2 fólie.

Zdroj: Fatrafoil

V roce 1971 přichází Niklová s neotřelým nápadem na výrobu dětského sedacího nábytku ve tvaru zvířátek. Nejprve však musela podniková rada schválit prototyp a ve školkách proběhnout zkouška funkčnosti a líbivosti. Na svět následně přišel Koník, Žirafa, Lev či třeba rudý svalnatý Buvol, který v dubnu tohoto roku oslavil padesát let a kterých se od roku 1973 vyrobilo nejméně 860 tisíc. Veřejnosti se představily na Pragoexpu. 

Sedací hračky včetně Buvola se vyráběly do roku 2000, poté byly vytlačeny levnou konkurencí z Asie. Syn Niklové Petr se však o deset let zasadil o jejich vzkříšení.

Buvola a další hračky Niklová koncipovala tak, aby zaujaly co nejvíce dětských smyslů. Kromě toho, že byl v porovnání s dítětem obrovský, měl také pohyblivé oči a při dosednutí pískal. Byl lehký, měkký, příjemný na omak.

Oblíbené byly také bazény, lehátka, či čluny. Všechna tato nafukovadla se dekorovala pomocí sítotisku moderními grafickými vzory, které vytvářela sama Niklová.

Hravý plast

Během dvaceti let působení ve Fatře Napajedla designérka realizovala na 150 nafukovacích hraček a objektů. Její hračky jsou zastoupeny například ve sbírce Muzea dekorativních umění v Paříži, kde si návštěvníci mohli prohlédnout přes 120 hraček, sádrových návrhů či nákresů v expozici nazvané Plastique Ludique (hravý plast) nebo ve sbírce Muzea moderního umění v New Yorku.

V roce 2010 Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze realizovalo ve spolupráci s Petrem Niklem výstavu díla návrhářky pod názvem „200 dmdechu“. Při této příležitosti závod Fatra Napajedla vyrobil limitovanou edici 700 sedacích Buvolů.

„Vývoj nelze zastavit. Výrobky z plastických hmot bude člověk v budoucnosti obklopen jako vzduchem a stanou se stejnou samozřejmostí. Přírodní materiály budou stále více přepychem a předmětem obdivu, plastickým hmotám však patří budoucnost,“ říkala v roce 1971 Niklová. A jak můžeme dnes, po padesáti letech, vidět, měla pravdu.

V rámci udílení cen Czech Grand Design 2011 byla designérka uvedena in memoriam do Síně slávy. Cenu převzal její syn výtvarník Petr Nikl. Právě on hračky testoval tak, že si s nimi hrál.

Ačkoli Libuše Niklová zemřela 5. června 1981 v pouhých 47 letech, zanechala po sobě unikátní průkopnické dílo. Podařilo se jí realizovat většinu svých návrhů v sériové výrobě hraček, které se prodávají dodnes - často už však se sběratelskou přirážkou.

Článek vychází z informací publikovaných na webových stránkách Retro muzeum Brno a Fatra Foil.

Inspirativní ženy

Seriál iDNES.cz

Inspirativní ženy, které se rozhodl představit projekt portálu iDNES.cz, jsou silné, pevné v názorech a jdou si za svým. Jsou vidět a slyšet ve veřejném prostoru nebo se dokázaly prosadit bez větší mediální pozornosti. Mají ale dostatek možností všechny? Ptáme se na témata, která o úspěchu mohou rozhodovat - píle, platové podmínky, rodina, ale i diskriminace, sexuální obtěžování stejně tak jako férovost a rovnost. Otevřené rozhovory jsou základem našeho projektu. Statistika je neúprosná, pořád je jen zlomek rodin, ve kterých jde na rodičovskou dovolenou muž. Tedy je rodina v dnešní době překážkou a jak skloubit děti a kariéru, kterou muž většinou přerušit nemusí? Každý si musí najít odpověď sám, ale pevně věříme, že vás Inspirativní ženy bez ohledu na pohlaví zaujmou.

Ve venkovských dramatech bojovala za práva žen. Preissová předběhla svou dobu

Gabriela Preissová

Seriál Výjimečná postava české literatury, Gabriela Preissová, vstoupila do dějin jako neúnavná bojovnice...

Patronka, matka i babička vládců. Mocnou ženu připravil o život rozkaz její snachy

Rekonstrukce obličeje svaté Ludmily

Seriál Kněžna Ludmila, první křesťanská kněžna a patronka České republiky, zanechala nezaměnitelnou stopu...

Milovaná a nenáviděná Polyxena. Otřásla českou šlechtou, a to jí nebylo odpuštěno

Jedno z Brožíkových historických děl, Polyxena z Lobkovic ochraňuje ve svém...

Seriál Podnikavá, noblesní a s neobyčejným politickým duchem. Tak hodnotí historici Polyxenu z Lobkovic,...

Zapomenutá Gerty Coriová. Čechoameričanka byla první nobelistkou za medicínu

Gerty Coriová

Seriál Jako první žena dostala Nobelovu cenu za medicínu, jako třetí žena za exaktní vědy. Úspěšná a...

Nejdéle sloužící poslankyně s ostrým jazykem. Zemínovou nezlomili ani komunisté

Františka Zemínová, poslankyně Národního shromáždění.

VIDEO Za první republiky pronesla osm tisíc projevů a stovky interpelací a intervencí na schůzích...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:11

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

ODS po volbách nepočítá s koalicí s ANO a chce zas funkci premiéra, řekl Stanjura

16. dubna 2024  21:08

ODS nepočítá s tím, že by po příštích sněmovních volbách v roce 2025 vytvořila vládní koalici s...

Fiala opatrně našlapuje v Kongresu kvůli pomoci Ukrajině, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  21:05

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Balíčkem na podporu Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu a nutností transatlantické spolupráce se zaobírá...

USA byly pro Čechy vždy symbolem naděje, zatímco žili ve lži, shrnul Fiala

16. dubna 2024  18:49,  aktualizováno  20:44

Premiér Petr Fiala při návštěvě v USA vystoupil také v Hudsonském institutu. Mimo jiné promluvil o...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...