Libertas se nově „snaží zaujmout“ gramatickými chybami na svých plakátech.

Libertas se nově „snaží zaujmout“ gramatickými chybami na svých plakátech. | foto: Libertas

Libertas.cz má na plakátech hrubky, přitom s EU válčí o národní zájmy

  • 958
Tak tohle se nové straně českých euroskeptiků moc nepovedlo. Odpůrci Lisabonské smlouvy ze strany Libertas.cz se stylizují do pozice největších obhájců českých národních zájmů, ale na volebních plakátech, které včera představili, je tolik chyb, že by vyděsily nejen učitele českého jazyka.

Nejvíce je to vidět na volebním plakátu, na němž je napsáno "Chcete, aby jste o našem Evropském komisaři mohli rozhodovat ve volbách vy? ANO? Řešení je Libertas".

Když se MF DNES včera Vladimíra Železného, jednoho z předních kandidátů této strany do eurovoleb, zeptala na hrubou gramatickou chybu "aby jste" místo správného "abyste", bývalý šéf Novy nehnul ani brvou a tvrdil: "Lidová podoba abyste se používá posledních deset patnáct let, ale my jsme konzervativní strana, a proto používáme tento tvar, který je také správně."

Tímto nesmyslem se však ještě více ztrapnil. "Jediná správná podoba je abyste," říká Šárka Blažková z oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český Akademie věd.

Lidem, kteří si nejsou jistí  správným tvarem podmiňovacího způsobu, doporučuje internetovou jazykovou příručku na stránce http://prirucka.ujc.cas.cz. "I velké E ve slově Evropském je použito špatně," uvedla Blažková.

"To víme, velké E ve slově Evropském jsme použili úmyslně, abychom to zdůraznili," tvrdí Železný.

A aby toho nebylo dost, i celá věta na volebním plakátu vypadá, jako by ji ani nenapsal člověk, jehož mateřštinou je český jazyk.

Více česky by věta z plakátu euroskeptiků zněla spíše takto: "Chcete ve volbách o našem evropském komisaři rozhodovat sami?"

Šroubovaně a ne moc česky zní i věta z dalšího plakátu uskupení Libertas.cz: "Chcete, aby Evropská unie nabyla právo uvalovat vlastní nové daně na našem území?"

Vlastimil Tlustý, Vladimír Železný a Jan Schwippel, kteří jsou v čele kandidátky euroskeptiků, se zřejmě voličů chtěli zeptat, zda chtějí, aby nám Evropská unie diktovala, jaké nové daně máme platit.

Všechny volební slogany vznikaly podle lidí ze strany Libertas.cz v ­Česku, nebyly prý přeloženy z materiálů nadnárodního uskupení Libertas. Pikantní je, že k autorství grafické části kampaně i volebních stránek se včera přihlásil sám Vladimír Železný.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video