Rozhlas

Rozhlas | foto: Profimedia.cz

Liberecký kraj zachraňuje obecní rozhlasy

  • 7
Obecní rozhlasy čeká návrat do života. Liberecký kraj zaplatí studii, která zmapuje jejich stav a počítá s využitím tlampačů například při informování o živelních katastrofách.

V řadě obcí místní rozhlasy buď vůbec nefungují, nebo reprodukují jen šum nebo praskání. Obce je pak nemohou při informování občanů použít. To se má ale změnit.

"Začíná se ukazovat, že vůbec nemusí jít o překonanou záležitost. Zkušenosti z řady mimořádných situací od povodní po vichřice svědčí o potřebě rychlého a plošného informování obyvatel o vzniklé hrozbě. Rozhlasy mohou informovat o změnách situace a vyzývat k dalšímu postupu," sdělil náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika.

Rozhlasy podle něj vytlačilo používání jiných, především bezdrátových komunikačních prostředků. Rozhlasům ale uškodilo i spojování s dobou kolektivního hospodaření. Zařízení stará i několik desítek let dožívala, obce je však přestaly opravovat.

Kraj nyní v obcích do dvou tisíc obyvatel zadává studii, která prověří stav rozhlasů. Přijde na dva miliony korun.

O opravu rozhlasu usilují Kunratice i Český Dub
"Chceme podnítit opětovné uvedení vesnických rozhlasů do provozu všude tam, kde se to ukáže jako potřebné. Studie má prověřit stávající stav a zároveň zmapovat možnosti znovuzavedení vesnického rozhlasu," upozornil Zika.

Kraj zároveň zjistí technické okolnosti zřízení rozhlasů, jejich využitelnost a zájem obcí. Pouhé chraptění se line z amplionů vesnického rozhlasu v obci Kunratice. Zařízení z roku 1974 tu dosloužilo, obec chce rozhlas opravit. Nemá ale potřebných 300 tisíc na novou bezdrátovou technologii. Krajský úřad proto požádala o grant.

"Poslední relaci jsme měli loni, dráty jsou v nepořádku, stejně jako ústředna. O opravu velmi stojíme, kromě běžných hlášení by rozhlas sloužil i v rámci integrovaného záchranného systému při hlášení krizových událostí. Siréna není všude slyšet," konstatoval starosta obce František Vrátný.

Obnovit rozhlas chce i Český Dub. Obnova celého systému se 120 reproduktory by město přišla na téměř milion korun. "Obměna je jednou z našich priorit, v některých částech města není rozhlas slyšet," informoval českodubský starosta Jiří Miler.

"Kdyby obecní rozhlasy informovaly o mimořádných událostech, určitě bychom to uvítali, i když by to byl samozřejmě jen doplněk. Ampliony máme i na našich autech, informování občanů máme nasmlouváno i s některými médii," přiblížila Iva Michalíčková, mluvčí krajských profesionálních hasičů.

Některé obce přišly o obecní rozhlasy, protože byly na sloupech energetické společnosti ČEZ.

O tom, jestli ampliony zůstanou, jedná v současné době se společností například obec Kunratice. "Obecní rozhlasy bereme jako veřejně prospěšné zařízení a na sloupech vedení je tudíž tolerujeme. Nemáme nic proti tomu, aby za určitých podmínek sloužily svému účelu. Nesmí ale omezovat ani ohrožovat naše zařízení či případně bránit montérům při práci," vysvětlil Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy.

Podle něj vyzývá ČEZ obce, aby tlampače sundaly zejména v případech, kdy společnost rekonstruuje síť a kabely ukládá do země.

"Obcím případně nabídneme sloupy k odprodeji. Vždy se s obcemi snažíme domluvit na nějakém řešení," zmínil mluvčí Schnepp.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video