Liberci přinesly události v roce 1968 devět mrtvých a více než čtyři desítky raněných.

Liberci přinesly události v roce 1968 devět mrtvých a více než čtyři desítky raněných. | foto: Roman Čejka, MF DNES

Liberec se vrátil o čtyřicet let zpátky do roku ´68, podívejte se

Překvapení, zvědavost, ale i slzy a smutek provázely na náměstí před libereckou radnicí ozbrojence, kteří inscenovali příjezd okupační armády do města přesně před čtyřiceti lety. Na velkém plátně běžely autentické záběry a hlasatel četl prohlášení o invazi. Po chvíli vzduch rozčísly opakované salvy z kulometu.

"Neboj se, to je jenom jako," utěšoval jeden z přihlížejících mužů synka v náručí. Manželé Vrátní z Liberce přišli i se svými dětmi k radnici připomenout si 40. výročí obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy.

"Myslím, že nám srpen vzal hodně životů a spoustu možností," poznamenala Petra Vrátná, která, stejně jako její muž, zná okupaci jen z vyprávění rodičů.

Oba manželé hodnotili akci, kterou v rámci projektu Liberecká svědectví připravila společnost Spacium, jako hodně sugestivní. "Hlavně že si nemusíme lehat," reagovali na střelbu. "Až člověka mrazí. Muselo to být hrozné."

Liberci přinesly události v roce 1968 devět mrtvých a více než čtyři desítky raněných.

Tisícovky lidí si během dne zavzpomínaly na libereckém náměstí na události přesně před čtyřiceti lety. Liberci přinesly devět mrtvých a více než čtyři desítky raněných. Tank s číslem 314 naboural do levé části podloubí plného lidí. Ten se před radnici symbolicky vrátil a bude tam až do výročí pohřbu obětí 24. srpna.

Náměstí ztichlo poté, co je z audiozáznamu požádat herec Jan Tříska, jenž spolu s exprezidentem Václavem Havlem prožil okupaci právě v Liberci, o uctění památky mrtvých a raněných.

"Lidé by si měli tu dobu připomínat," konstatovala Anna Olšová z Liberce. "Můj muž dopisoval tehdy do svobodného Vpředu, vyráběl plakáty na cyklostylu a rozvážel je na pionýru po okolí, aby lidé věděli, co se v Liberci děje. Stejně tak napsal reportáž o ročním výročí okupace, které v Liberci probíhalo velmi bouřlivě." Na náměstí přišla už bez manžela. Zemřel před půl rokem.

Liberci přinesly události v roce 1968 devět mrtvých a více než čtyři desítky raněných.

"Dcera je učitelka, přebírá dokumentaci a chce ji použít při výuce. Říká, že dodnes nemají kantoři pořádnou učebnici, podle které by o srpnu učili," dodala Olšová. "Manžela pak komunisté perzekuovali. Nejhorší na tom je, že ten, kdo ho kádroval, dnes dělá šéfa jednoho z domovů důchodců."

Atmosféru srpna ´68 navozovaly autentické gaziky, průzkumné a zásobovací vozy, obrněné transportéry osázené kulomety a "soldati" v ruských uniformách.

Liberci přinesly události v roce 1968 devět mrtvých a více než čtyři desítky raměných.

"Taková technika se tehdy opravdu používala," poznamenal k vozům Rudolf Dohnal z hrádeckého Klubu vojenské techniky, který seděl za volantem armádního sanitního vozu z roku 1954. "Tohle je sice česká tatra, ale používala se v celé Varšavské smlouvě," dodal.

Zatímco pamětníci měli v očích slzy, mladí lidé dění sledovali spíše jako atrakci. "Jsem tu ze zvědavosti. Je jasné, že to nevnímám tak jako lidé, kteří to prožili," poznamenal devětadvacetiletý Luboš Merunka z Liberce.

Kameloti roznášeli mezi lidmi zvláštní vydání Svobodného Vpředu se souhrnem historických událostí o Pražském jaru 1968 a srpnu v Liberci.

Liberci přinesly události v roce 1968 devět mrtvých a více než čtyři desítky raněných.

"Když to pročítám, jsem hrdá, že jsem Češka, ale zároveň jsem ráda, že je to za námi," poznamenala třicetiletá Lenka Watson, která žije v Anglii, ale včera se s manželem a dítětem přišla podívat na náměstí.

Vzpomínkový den, který moderoval liberecký filozof a pamětník událostí Jan Šolc, uzavřel koncert Vladimíra Mišíka se skupinou ETC a Blue Effect. Okupaci si mohou lidé připomenout i na výstavách v Severočeském muzeu a v radniční Galerii U Rytíře.

Srpen 1968 - čtyřicet let od okupace

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video