Bývalý ministr obrany Martin Barták přichází na jednání Městského soudu v...

Bývalý ministr obrany Martin Barták přichází na jednání Městského soudu v Praze. (13. května 2014) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Exministr Barták: Letouny CASA byly správný produkt za odpovídající cenu

  • 148
Koupil se správný produkt za odpovídají cenu, řekl o letounech CASA v úterý u soudu někdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové a pozdější šéf resortu Martin Barták. Ten také upozornil, že na zakázce se podílely desítky lidí nejen z resortu obrany, ale i z ministerstva financí a vlády.

Obvodní soud pro Prahu 6 opět projednává kauzu nákupu letounů CASA. Obžalovaná je Parkanová a někdejší šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk. 

Svědek Barták měl zpočátku problém si vzpomenout na všechny detaily, protože jak připomněl, jde o devět let starou záležitost. Následně uvedl, že na procesu pořízení letounů CASA se podílel jako každý na ministerstvu obrany, tedy v rámci svého oboru ekonomika a zahraniční vztahy.

„Jednalo se o naprosto normální akviziční proces, který podléhal všem parametrům.Tak jako každé jiné pořízení strategického materiálu,“ uvedl s tím, že na procesu se podílely desítky až stovky lidí, a to nejen z ministerstva obrany, ale i z resortu financí a z vlády. 

„Po celou tu dobu se nikdo nevyjádřil, že materiál je předražený nebo neužitečný,“ upřesnil Barták. Zpochybnil také věrohodnost posudku společnosti American Appraisal, která vyčíslila, že nákupem letounů vznikla státu škoda v řádu stovek milionů.

O pořízení letounů rozhodla Topolánkova vláda

Bartáka v minulosti v médiích obvinil další svědek, pilot a expert na vojenskou techniku Karel Daňhel, že na nákup letounů nejvíce tlačil právě on z pozice náměstka. Barták reagoval tak, že Daňhel, který zpracovával za generální štáb stanoviska k nákupu letadel, je „sprostý lhář“.

Státní zástupce Jan Kořán Bartákovi předestřel zápis z operativní porady ministerstva obrany, která se konala v září 2008. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek tam tehdy podotkl, že u expertního posudku k nákupu chybí národohospodářské hledisko a že se musí dopočítat. Barták mu odpověděl, že se o to pokusí. Na dotaz žalobce, jestli nechali posudek k tomuto hledisku zpracovat, nyní odvětil, že ne, ale že smysl rozpravy byl prý jiný než nechat zpracovat posudek - konkrétně ujistit ministerstvo financí o tom, že prostředky ze státního rozpočtu budou vynaloženy smysluplně.

K obžalovanému Staňkovi Barták uvedl, že ho považuje za vynikajícího odborníka a že si nedokáže představit, že by on ani kdokoliv jiný mohl do procesu nákupu zasáhnout a ovlivnit cenu.

Staňka se zastal i další svědek, jeho někdejší podřízený Petr Elbl. „Nikdy jsem nedostal žádný pokyn, který by vybočoval z normativů. Okamžitě bych se proti tomu ohradil i prostřednictvím paní ministryně jako proti ovlivňování veřejné zakázky,“ reagoval na otázku, zda na něj Staněk někdy v souvislosti s nákupem letounů vyvíjel tlak.

O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), tehdy už v demisi. Nákup byl kritizován jako předražený. Parkanové i Staňkovi hrozí až desetileté vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Parkanová se Staňkem vinu odmítají. Státní zástupce jim vyčítá to, že na cenu letounů nenechali zpracovat nezávislý posudek. Státu tím prý způsobili škodu 819 milionů korun. Ministerstvo obrany po nich tuto částku požaduje jako náhradu škody.

5. dubna 2011

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video