Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rizikům na táborech má předejít známá parta, úrazům šikovný zdravotník

  • 35
První turnusy a společné hry s kamarády, které děti během covidu po většinu roku postrádaly. Letní prázdniny jsou ve znamení dovolených, odpočinku a táborů. V kolektivu dětí a dospělých je potřeba dodržovat pravidla, aby se předešlo úrazům i dalším problémům. „Máme řadu mechanismů, které se vzájemně doplňují,“ říká mluvčí skautů Barbora Trojak.

Letošní léto bude pro řadu dětí náročnější v tom, že byly dlouhou dobou na distanční výuce. Trvala většinu školního roku, děti se učily podle možností doma online či v rámci zadávaných úkolů. Omezené bylo sportování a setkávání se. I proto je podle pedagoga volného času a ředitele Domu dětí a mládeže Kyjov Davida Hegedüse nejlepší děti poslat mezi ostatní na tábory, aby se otrkaly a osamostatnily. „Rodiče by měli děti na tábory posílat co nejdříve a neváhat,“ uvedl v rozhovoru pro iDNES.cz.

Tábory během letních prázdnin pořádá řada organizací, jednou z největších je Skaut, který jich připravuje více než tisícovku. Co se týká úrazů, většinou podle zdravotní sestry Terezy Dvořákové, která s dětmi na tábory jezdí jako dozor, řeší odřená kolena.

„Jsou to většinou běžné úrazy, které se stanou při hrách. Oděrky, modřiny, popáleniny od kopřiv nebo třeba píchnutí od lesních včel. Horší už jsou například teploty, střevní obtíže nebo chřipky. Za léta, co dělám na táborech zdravotníka, jsem zažila jen dvě zlomeniny,“ říká osmadvacetiletá Tereza, které během roku pracuje v nemocnici. 

Jedou letos vaše děti na letní tábor?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 23. července 2021. Anketa je uzavřena.

„Horší úrazy se stávají dospělým, kteří tábor staví nebo připravují různé akce během něj. Na jednom z mých prvních táborů praskl na motorové pile řetěz, když vedoucí řezali dřevo na táborák. Trefil jednoho z nich přes oko a musel okamžitě do nemocnice na šití,“ dodává s tím, že případ měl šťastný konec.

Vedoucí je základ

Oděrky, třísky v prstech a spálená ramena není to jediné, co je třeba na táborech sledovat a hlídat. V minulosti se v Česku objevily případy, kdy došlo k sexuálnímu obtěžování a zneužívání dětí. Organizátoři se snaží takovým situacím v maximální možné míře předejít.

„Vedoucího na táborech dělám už léta a vždycky se děsím toho, jestli se jinde nebo u nás na táborech něco takového neděje. V každé bedně se může objevit shnilé jablko, známe takové případy, ale jsou naštěstí opravdu výjimečné a na táborech se snažíme dělat maximum pro to, aby se nic takového nedělo,“ říká zkušený skautský vedoucí Petr Svoboda.

Sám do skauta chodil jako kluk, chodí tam i jeho děti a že by je neposlal na tábor, ho nikdy nenapadlo. A právě tradice v oddílech je podle mluvčí skautů Barbory Trojak důležitou součástí Junáku, kdy jsou vedoucí v drtivé většině lidé, kteří prošli oddílem jako děti. 

„Jde tak o společenství lidí, které se zná, na táboře se nevidí poprvé, historie týmu vedoucích je dlouhodobá. Každý náš vedoucí také prochází kvalifikací. To je čekatelskou a vůdcovskou zkouškou, jejichž součástí je posouzení, zda kandidát osobnostně vyhovuje roli dobrovolníka, který vychovává děti,“ vysvětluje Trojak, která je mluvčí jedné z největších organizací u nás, která sdružuje děti. 

Skauti letos pořádají více než tisícovku táborů, kde se za léto vystřídají desetitisíce kluků a holek. 

Zájem dětí o letní tábory je obrovský. Pořadatelé řeší potíže s testy

Vedoucího každého oddílového tábora schvaluje podle hierarchie vedoucí skautského střediska, který rozhodne, jestli na pozici dotyčný má. Skautské tábory jsou podle Trojak také menší, takže je tam i prostor pro individuální práci a naslouchání v případě problémů.

Každý vedoucí také musí mít potvrzení o způsobilosti pro práci s dětmi od lékaře. To vydává praktický lékař, platí dva roky a vychází ze zdravotní dokumentace. Potvrzení by tak například neměli dostat lidé na psychofarmakách a podobně.

Výběr vedoucích je alfou a omegou všech táborů. Hustým sítem procházejí kandidáti také u Pionýrů, i když letošní situaci po dlouhé distanční výuce dětí nevnímají podle mluvčí Anny Mindlové nijak výjimečně. 

„Ochranné mechanismy máme totiž nastavené dlouhodobě. Především jde o pečlivý výběr vedoucích, jejich přípravu a další nároky. Problém rozhodně nijak nezlehčujeme ani nepodceňujeme, věnujeme mu tradičně a dlouhodobě přiměřenou pozornost. To se nám osvědčuje a funguje,“ vysvětlila Mindlová.

Dlouhá distanční výuka

Speciální programy, které by řešily možné problémy s dlouhodobou distanční výukou u dětí ale například podle hlavního vedoucího sdružení TOP tábory Václava Vaněčka nepřipravují. 

Děti nesmí v létě ztratit kontakt s ostatními, měly by se otrkat, říká pedagog

„Sázíme na to, že sám pobyt v kolektivu uprostřed přírody je pro děti terapií,“ řekl ke startující sezoně. Podle Vaněčka jsou obavy rodičů o obtěžování ze strany vedoucích na táborech pochopitelné, i když statistiky ukazují, že bezpečnostní opatření selhávají v minimech případů. 

„Jde nejen o pečlivý výběr a reference, ale i neustálou kontrola a dohled ze strany vedení tábora a v neposlední řadě otevřená informovanost dětí o možnostech, jak takovou situaci poznat a jak se následně zachovat. Zásadní je důvěra, že pokud se dítě se svým podezřením nebo nepříjemným pocitem svěří třeba hlavnímu vedoucímu, neodejde bez pomoci a okamžitého řešení,“ dodává Vaněček. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video