Podle tajných materiálů spadlo letadlo údajně z mnohem menší výšky, než uváděl komunistický režim

Podle tajných materiálů spadlo letadlo údajně z mnohem menší výšky, než uváděl komunistický režim | foto: ČTK

Letadlo, které se v 70. letech zřítilo u Děčína, prý sestřelili čeští vojáci

  • 88
Jugoslávské letadlo, které se počátkem 70. let zřítilo poblíž severočeské Srbské Kamenice, pravděpodobně omylem sestřelilo československé vojenské letectvo. Vyplývá to z informací německé rozhlasová stanice ARD. Komunistický režim prý vymyslel jinou verzi události, aby incident utajil.

Případ havárie jugoslávského letadla je podle mluvčí Úřadu pro civilní letectví Jitky Ungerové evergreenem, spekulace o něm se čas od času objevují v médiích a ty současné mezi ně zapadají. Odborníci úřadu se k tomu odmítají vyjadřovat.

Československá vyšetřovací komise tehdy podle ARD dospěla k závěru, že se dopravní letadlo typu DC-9 jugoslávské letecké společnosti JAT (zřítilo se 26. ledna 1972 nedaleko hranic tehdejší Německé demokratické republiky) rozlomilo ve výšce 10 tisíc metrů.

Pád údajně z této výšky jako jediná z 28 lidí na palubě přežila srbská letuška Vesna Vulovičová. Jméno letušky bylo na základě této zprávy zapsáno do Guinnessovy knihy rekordů za "přežití nejhlubšího pádu".

Srbská letuška Vesna Vulovičová jako jediná přežila v roce 1972 pád letadla jugoslávské společnosti JAT, které se zřítilo na Děčínsku
Srbská letuška Vesna Vulovičová jako jediná přežila pád letadla, které údajně padalo z výšky 10 tisíc metrů. Její jméno se díky tomu dostalo do Guinnessovy knihy rekordů (foto: archiv ČTK)

"Co bylo tehdy celosvětově oslavováno jako zázrak, nebylo vlastně nic jiného než švindl výzvědné tajné služby", tvrdí pražský korespondent ARD Peter Hornung-Andersen. Ve skutečnosti se podle něj letadlo rozlomilo pár set metrů nad zemí.

To, že Vulovičová přežila, proto nebylo tak pozoruhodné, jak se dodnes předpokládalo. Tento fakt je jednoznačně doložitelný na základě nedávno prozkoumaných tajných spisů, tvrdí korespondent. Výmysl pádu z rekordní výšky měl zastřít tuto blamáž, uvedl.

Mapa - Česká Kamenice

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © PLANstudio

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video