Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Karásek, MAFRA

Lesník vyhrál soud s radnicí. Získal zpět práci a půl druhého milionu

  • 11
Lesní správce Libor Fiala z Dešenic na Klatovsku se vzepřel výpovědi, kterou dostal od obce v roce 2008. Okresní soud v Klatovech teď rozhodl, že byla neplatná. Lesník tak získal zpátky nejen práci, ale i plat za tři roky.

Obec už mu vyplatila jeden a půl milionu korun jako ušlou mzdu a přijala ho na místo lesního správce zpět. Potvrdil to starosta Dešenic Jan Rejfek.

"Funkce odborného lesního hospodáře nebyla zrušena. Důvodem k podání výpovědi tedy nebyla organizační změna, neboť funkce odborného lesního hospodáře zůstala zachována," vysvětlil verdikt soudce Jaromír Veselý.

Zpochybnil tak i postup obce po výpovědi. Ta si totiž na správu lesů po výpovědi najala externího správce.

"Správa obecních lesů spadá do předmětu činnosti městyse, proto funkce dosud vykonávaná Liborem Fialou v pracovním poměru nemůže být zajišťována externě," zdůraznil soudce.

Důvod výpovědi: neproplacené faktury, nebo kritika obce?

Starosta Jan Rejfek uvedl, že výpověď dostal Fiala pro porušení pracovní kázně. "Špatně probíhal prodej dřeva, městysu vznikla škoda. Soud ale rozhodl tak, jak rozhodl, nedá se nic dělat," prohlásil starosta.

Fiala se podle něj provinil tím, že nesplnil starostův příkaz, že mu má oznamovat, pokud nebudou faktury proplaceny do šesti měsíců. "O jedné faktuře mi řekl až po devíti měsících, to je hrubé porušení pracovní kázně," konstatoval starosta.

Libor Fiala si myslí, že důvody výpovědi jsou jen zástupné, protože těžko vymahatelné pohledávky nedosáhly za jeho působení ani jednoho procenta objemu prodeje dřeva. Výpověď podle něj mohla být reakcí na to, že se postavil proti prodeji obecních pozemků v Děpolticích soukromé osobě. Transakce byla podle něj nevýhodná.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video