Nešlo o lásku veřejnosti, říká autor kampaně Jiří Hrabovský.

Nešlo o lásku veřejnosti, říká autor kampaně Jiří Hrabovský. | foto: Dušan Tománek, MF DNES

Lékařům nešlo o sympatie, ale o prosazení argumentů, říká Hrabovský

  • 1071
Obraz lékařů se v očích veřejnosti po akci Děkujeme, odcházíme pochroumal, připouští její autor Jiří Hrabovský. Lékaři podle něj přesto slaví triumf, bylo je totiž vidět a slyšet a někdo se konečně začal zabývat jejich argumenty a stížnostmi. "Určitě je to největší úspěch profesní skupiny v celé historii Česka," míní Hrabovský.

Akce Děkujeme, odcházíme podle něj rozdělila veřejnost na dva tábory - zatímco jeden měl lékaře za vyděrače, druhý je vnímal jako hrdiny.

"Pokles popularity zavinila kampaň protistrany. Hysterie kolem porodnic a dětí v inkubátorech byla hnusná. Ale čas to srovná," říká Hrabovský s tím, že cílem kampaně nebylo získat lásku a obdiv veřejnosti, ale prosadit stížnosti a argumenty, které dlouho nikdo neřešil.

Nejrychleji ušetříme rušením lůžek,

říká Hegerův náměstek

Nakonec to byl právě Hrabovský, kdo ve středu lékařské odbory přesvědčoval, aby s ministerstvem zdravotnictví uzavřely smír. Mnozí lékaři přitom původně chtěli v protestech pokračovat.

"V rozhodnutí nechat to dojít ke konfrontaci po 1. březnu jsem viděl samá rizika a žádné výhody. Byl by špatný odhad myslet si, že dalším pokračováním ještě přitlačí vládu ke zdi," vysvětlil s tím, že nepočítal s natolik vyhrocenou situací kolem lékařských odchodů.

Kolik kampaň, která většinu veřejnosti znechutila svojí agresivitou, stála, však prozradit nechtěl. "Jednou pro vždycky jsme se rozhodli, že obchodní detaily kampaně nebudeme zveřejňovat," řekl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video