Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Lékařka žádala od farmaceutické firmy úplatek za předepisování jejího léku

  • 119
Reportáž České televize odhalila další případ korupce ve zdravotnictví. Brněnská lékařka z Fakultní nemocnice u svaté Anny požadovala po ženě, která se vydávala za zástupkyni farmaceutické firmy, peníze za předepisování konkrétního léku. Popsala i praxi s předchozími zástupci.

Lékařka se svěřila údajné zástupkyni firmy Novartis - ve skutečnosti spolupracovnici televize - že v minulosti dostávala za předepsaný tříměsíční cyklus léčby lamisilem 250 korun. Tento lék se používá při léčbě plísní.

"Já jsem byla motivovaná, že, já jsem lékař 15 let, teďka jsem brala 250 korun za jeden cyklus za jednoho pacienta," popsala lékařka na skrytou kameru Reportérů České televize. Peníze podle svých slov dostávala každý měsíc v hotovosti. Podle svých slov předepsala měsíčně i čtyřicet takových cyklů, přišla si tak na deset tisíc korun.

Za korupci padla první pokuta

Firma má zaplatit 750 tisíc za pobyty u moře pro lékaře

Lamisil ale přestala letos v březnu předepisovat, protože nová zástupkyně firmy Novartis jí odmítla za předepisování léku platit. "Ona začala dělat, že na to nemá, že nemůže. A já jsem skončila s lamisilem. Ten já vůbec nepíšu... Ještě mi dluží 10 tisíc za měsíc březen," postěžovala si na kameru.

Lékařka proto přestoupila ke konkurenční farmaceutické firmě Actavis, která vyrábí lék Terbinafin se stejnou účinnou látkou. Právě firma Actavis dostala jako první od Státního úřadu pro kontrolu léčiv pokutu za nekalé praktiky. Loni lékařům platila luxusní pobyt v Egyptě za to, že předepisovali její léky - čtěte Za uplácení lékařů farmaceutickými firmami padla první pokuta

Ani tady ale podle slov lékařky nepostupoval Actavis "čistě". "Oni sice mi to jako nedávali na ruku, oni mi dají třeba, že dcera si koupila notebook a oni jí to proplatí, takže tak 17 tisíc," popsala lékařka.

Nabídka "falešné dealerky" byla právě z tohoto důvodu pro brněnskou lékařku zajímavá - zatímco Actavis jí dával "jen" dárky, Novartis peníze v hotovosti.

Na přesné nabídce se ale lékařka se "zástupkyní firmy" nedohodla. Místo "zástupkyně" za lékařkou přišel redaktor ČT.

Šéf brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Petr Koška obviněnou ženu kvůli reportáži okamžitě propustil, informovaly dnešní Hospodářské noviny. Pokud si ale najde nové místo, léčit bude nejspíš dál. Česká lékařská komora ji může za její chování maximálně pokutovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video