Složitou operaci podstoupil jednasedmdesátiletý muž před čtyřmi měsíci. Dnes vidí na pravé oko.

Složitou operaci podstoupil jednasedmdesátiletý muž před čtyřmi měsíci. Dnes vidí na pravé oko. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Lékaři vrátili zrak muži, který poprvé po padesáti letech spatřil manželku

  • 73
V roce 1957 Karla Pavelu coby sedmnáctiletého hocha připravil výbuch ve slévárně o zrak. Prodělal mnoho operací a lékaři už mu nedávali téměř žádnou naději. Pomohla mu až transplantace umělé rohovky. Pavela tak konečně ví, jak vypadá manželka, kterou si bral už jako slepý, nebo jeho synové.

Karel Pavela opět vidí díky očnímu chirurgovi Pavlu Stodůlkovi a jeho týmu ze zlínské kliniky Gemini. "Hned další den po operaci jsem začal rozeznávat barvy. Vnímal jsem žlutou, modrou a za týden nakonec i zelenou," říká Pavela, kterému se od základů změnil život.

Konečně ví, jak vypadá manželka, kterou si bral už jako slepý, nebo synové, jimž už táhne na padesát. Když se jde dívat na televizi, neříká už, že bude poslouchat film, a bez brýlí přečte i titulky v novinách.

Od výbuchu ve slévárně v Břidličné na Bruntálsku, který jej oslepil, prodělal nespočet operací a lékaři už mu nedávali téměř žádnou naději.

Po úrazu se o Karla Pavelu starali odborníci z olomoucké nemocnice. "Osmkrát mi operovali rohovku od dárců, ale bohužel se nic nezměnilo," popisuje.

Pomohla až transplantace umělé rohovky

Obrat nastal až když se ho ujali lékaři z kliniky Gemini, která je jednou z mála, kde umějí transplantovat umělé rohovky vyvinuté vědci v americkém Bostonu. Ani zde to však nešlo ze začátku lehce.

"Nejprve jsme panu Pavelovi operovali levé oko, bez výraznějšího zlepšení. Vše se změnilo až po druhém zákroku, tentokrát u pravého oka, na klinice ve Zlíně," uvedl ředitel oční kliniky Jiří Jermakov.

Složitou operaci podstoupil jednasedmdesátiletý muž už před čtyřmi měsíci. Lékaři se však rozhodli o úspěchu informovat až nyní, zrak se totiž vracel postupně. "Každým dnem se vidění pana Pavely lepší. Je to i díky tomu, že je velký bojovník," míní primář zlínské kliniky a šéf operace Pavel Stodůlka.

Pavela je už šestým pacientem, kterému specialista obdobným zákrokem vrátil zrak. "Pan Pavela byl vhodným kandidátem, protože měl v pořádku sítnici a zrakový nerv," dodává Jermakov.

I tak je ale doba, po které se muži zrak vrátil, neobvyklá. Na světě je zatím nejdelší známý případ, kdy se díky umělé rohovce člověku vrátil zrak po 40 letech. Ten zlínští odborníci překonali.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video