Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Lékaři zkouší vyléčit lidi ze zármutku, který po ztrátě blízkého ochromuje

  • 135
Ztráta blízké osoby je pro většinu lidí těžká. V některých případech ale smrt blízkého dokáže pozůstalé takřka vyřadit z provozu. Jde o takzvaný komplikovaný zármutek, ten doprovází intenzivní pocity smutku, některé lidi omezuje natolik, že nezvládají pracovat. S truchlením, které trvá déle než jeden rok, se setká asi deset procent pozůstalých.

Smrt blízké osoby potkala před dvěma lety i Anetu Vondruškovou. „Zemřela mi teta, která mě prakticky vychovala. Její smrt jsme čekali, byla nemocná. Když se to stalo, nemohla jsem se s tím vyrovnat,“ popisuje dvaatřicetiletá žena. Prvních devět měsíců si podle svých slov pamatuje jako těžké období bez radosti. Po necelém roce začala mít i zdravotní problémy.

Právě zdravotní potíže jsou jedny z následků takzvaného komplikovaného zármutku. Tedy stavu, kdy člověk truchlí déle, než je v dané kultuře obvyklé. Zároveň je pro něj těžké přijmout skutečnost, že blízký zemřel. Pozůstalý prožívá intenzivní pocity smutku nad ztrátou. Zármutek ho v životě omezuje natolik, že nemůže třeba chodit do práce. S nějakou formou komplikovaného zármutku se setká až deset procent lidí, kterým zemřel jejich blízký.

Smrt neporazíme, proto ji berme s pokorou, říká expertka na umírání

Podle Mezinárodní klasifikace nemocí má komplikovaný zármutek jasná diagnostická kritéria. Za komplikovaný zármutek lze označit smutek trvající po úmrtí blízkého déle, než je ve společnosti běžně. „Například v Americe je to minimálně po šesti měsících od ztráty. Ve Švýcarsku a Německu se odborníci přiklání k nejméně jednomu roku od ztráty. V Česku by to mohlo být podobné jako v těchto evropských zemích,“ vysvětluje psycholožka Veronika Drnková, která pracuje jako vedoucí Poradny domácího hospice Cesta domů. Praktickým lékařům se snaží pomáhat s tím, jak lidem s komplikovaným zármutkem pomáhat.

S dobrým přístupem praktického lékaře se setkala i Aneta. „K doktorovi jsem šla kvůli silné migréně a bolestem zad. Spojitost se smrtí tety jsem neviděla,“ vzpomíná Aneta. „Můj lékař ale ano. Předepsal mi léky a doporučil mi návštěvu psychologa.“

Pomoci může i terapeut

Cesta, kterou zvolil Anetin lékař, je obvyklá. Je však ještě jeden způsob léčby. „Existuje i forma provázení odborníkem, která může, ale nemusí být doplněna farmakologickou léčbou. Jde o šestnáct týdnů dlouhý strukturovaný program, který pacient absolvuje s terapeutem. Dochází za ním, psycholog jej provází a společně hledají, jak podpořit proces učení se žít v nové realitě bez zemřelého,“ doplňuje psycholožka Drnková.

Praktický lékař ale nemusí pomoct jen léky. U vážných případů komplikovaného zármutku nemusí lidé zvládat své zaměstnání. A právě v tu chvíli je na řadě praktický lékař, který může vypsat neschopenku.

Veronika Drnková se nyní snaží lékaře o problému komplikovaného zármutku vzdělávat. Sama prošla v USA výcvikem v práci s člověkem trpícím komplikovaným zármutkem. „Úspěšnost programu v USA je obrovská, až sedmdesát procent těch, co jím prošli, mluví o zlepšení,“ dodává Drnková. Nyní ho testuje v hospici Cesta domů.

S léčbou má pozitivní zkušenost i Aneta. Několik měsíců po prvním setkání s lékařem vnímá zlepšení. „Konečně zase dokážu mít radost ze života. Na tetu stále vzpomínám, ale už to dokážu s chladnou hlavou. Smutek už mě neovládá,“ uzavírá.

Komplikovaný zármutek

Za truchlení se považuje reakce na ztrátu spojenou s úmrtím blízkého člověka. Není to pouze jedna či dvě reakce, třeba smutek a zoufalství. Je to komplexní reakce, která má tendenci postupem času odeznívat tak, jak se pozůstalý adaptuje na ztrátu a novou realitu s ní spojenou. Neznamená to, že by truchlení někdy vymizelo, stopy zármutku většinou přetrvávají navždy. Proces truchlení lze tedy vnímat jako proces adaptace, člověk se učí žít v nové realitě bez svého blízkého. Ve chvíli, kdy je tento proces přerušený, nepostupuje. Jestliže člověk ztrácí schopnost pracovat, začlenit se zpátky do života, prožívat i pozitivní pocity a trvá rok, dva i několik desítek let, pak podle americké definice hovoříme o komplikovaném zármutku. Pozůstalý se cítí „zaseklý“ ve svém smutku. Cílem terapie komplikovaného truchlení je pomoci mu najet znovu na dráhu přirozené adaptace. Zdroj: umirani.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue