(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Shutterstock

Příští rok hrozí, že víc lékařů odejde do důchodu, než přibude absolventů

  • 21
Už příští rok by mohlo být více lékařů odcházejících do důchodu než absolventů lékařských fakult v daném roce. Vyplývá to z modelu Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Lékařské fakulty podle svých děkanů nemohou počty studentů navýšit, protože není dost peněz ani učitelů.

V loňském školním roce podle statistik ministerstva školství na lékařských fakultách v Česku studovalo přes 21 000 lidí, absolventů bylo přibližně 1100.

„Pokud se nic nezmění, bude v roce 2025 třetina veškeré kapacity krytá lékaři ve věku nad 60 let,“ přiblížil modelovou situaci ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Už v současné době je průměrný věk praktického lékaře pro děti a dorost 59 let.

Stát dá miliony na nové zubaře

Nejcitelněji zubaři chybí na Karlovarsku, Vysočině a severu Čech.

U zubaře

Podle Duška reálně nastoupí do zdravotnictví odhadem asi 860 z 1100 absolventů z loňského roku. Pokud by lékařské fakulty navýšily počet přijímaných o 16 procent a udržely ho deset let, negativní trend by se nejspíš podařilo zastavit. Optimální by bylo navýšení počtu studentů o 20 až 25 procent.

Zájem o studium je velký, fakulty přijímají podle děkana Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně Martina Bareše každého desátého zájemce. Navýšení ale podle děkanů není možné bez dalších peněz a učitelů. „Fakulty dostanou na provoz jen asi dvě třetiny potřebných nákladů. Zbytek si musí samy vydělat, například anglickými studijními programy,“ vysvětlil děkan první lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Aleksi Šedo.

Studentům medicíny chybí nejen učitelé, ale i školící lékaři

Pro více studentů však kromě učitelů chybí i lékaři, kteří školí absolventy při specializačním vzdělávání. Také u nich se projevuje stárnutí populace, šedesát procent všech profesorů vyučujících na lékařských fakultách má víc než šedesát let.

A mladé lékaře působení na fakultách neláká. „Většina našich kolegů má částečný úvazek, protože jim nemůžeme nabídnout celý,“ dodal Šedo. Asistent na fakultě má nástupní plat kolem 22 000 korun, později se může přiblížit ke 30 000 korun. Docent bere přibližně 45 000 korun, profesor kolem 50 000 až 60 000 korun. „Učitelé medicíny mají poloviční příjmy než jejich kolegové v praxi,“ dodal Šedo. Jejich finanční postup je navíc proti nim opožděný.

Podle statistik ministerstva školství v loňském školním roce na lékařských fakultách studovalo 21 292 posluchačů, další studovali veterinářské fakulty nebo Fakultu zdravotního lékařství Univerzity obrany. Cizinců bylo mezi nimi více než 7200, asi 3400 z nich si vzdělání platilo. Loni absolvovalo téměř 2500 Čechů a asi 700 cizinců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video