Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Ministr zdravotnictví Leoš Heger | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Lékaři do ciziny neutečou, obhajoval ministr u odborářů změnu platů

  • 213
Schůzka ministra zdravotnictví Leoše Hegera se zdravotnickými odboráři skončila krachem. Jednali o chystané změně tarifních platů a novém způsobu odměňování. Odboráři s plány nesouhlasí, prý vyženou lékaře do zahraničí a sestry pryč z oboru. Heger neustoupil, podle něj změny nezpůsobí nic tragického.

"Žádné ústupky nejsou, protože žádný definitivní návrh, který by zcela jistě určoval, jak to bude, není ještě připraven," řekl Hegere po hodinovém jednání s odboráři některých nemocnic, například z pražského Motola, Písku, Plzně či Ostravy.

Připomněl, že tabulkový návrh, který ruší zvýhodnění zaměstnanců za počet odpracovaných let, vyžaduje změny v zákoníku práce, a o nich se teprve jedná.

Heger trvá na tom, že změnu odměňování pracovníků a platových tarifů ve zdravotnictví, které by se měly snížit o deset procent, ve vládě předloží.

Zdravotníkům a lékařům by to mohly kompenzovat vyšší odměny, které jim vyměří nadřízený. Změny by měly vejít na začátku příštího roku. (více o plánovaných změnách čtěte zde)

Podle ministra navrhovaný způsob odměňování dává větší šanci mladým lidem nastupujícím do práce. Odmítá také obavy z radikálního poklesu platů, které podle něj ani po změně neklesnou na pouhou tarifní úroveň. Už nyní prý činí pohyblivá složka mzdy u lékařů více než 40 procent platu.

"Kdyby zaměstnavatelé chtěli drasticky snižovat platy, tak už to mohli udělat dávno," argumentoval ministr.

Odboráři jsou proti

Proti novince z ministerstva ale ostře protestují odboráři. Škrty se prý hrubě dotknou zdravotnictví a způsobí odliv zkušených lékařů do zahraničí či sester mimo obor do továren či za pulty obchodů.

Ministr to odmítl s tím, že počet lékařů v zahraničí bedlivě sleduje a ten se dlouhodobě nemění. Nyní v cizině působí asi 300 až 350 odborníků, počet sester v zahraničí se naopak snížil. Podle Hegera jde o zdravou konkurenci, protože lékaři se po čase s praxí vracejí do České republiky. Plánované změny tedy nezpůsobí nic tragického.

Odboráři si stojí za svým. Ještě dnes budou jednat s premiérem Petrem Nečasem. Podle výsledku tohoto jednání rozhodnou, zda se přidají k velké demonstraci 21. září.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video