O poplatku za vypsání neschopenky budou nyní jednat předsedové okresních sdružení České lékařské komory. Ilustrační foto

O poplatku za vypsání neschopenky budou nyní jednat předsedové okresních sdružení České lékařské komory. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Lékaři chtějí, aby pacienti platili za neschopenku sto korun

  • 1503
Marodění se možná od ledna bude ještě méně vyplácet. Zástupci lékařů jednají o tom, že by se zpoplatnilo vypisování neschopenek. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by pacient zaplatil zhruba sto korun. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Lékaři podle deníku argumentují tím, že jim někdo musí zaplatit administrativu spojenou s vypisováním neschopenek. Protože se nedohodli s příslušnými ministerstvy, budou nejspíš chtít tyto výdaje zaplatit od pacientů.

O poplatku budou jednat předsedové okresních sdružení České lékařské komory. "V pátek se poradíme, odkdy, kolik a jak budeme za neschopenky vybírat od pacientů," sdělil Milan Kubek.

Nemoc a peníze

Stovka za neschopenku by byla jen další položkou na seznamu finančních ztrát, které nemoc přináší. Nejcitelnější ale obvykle bývá výpadek platu.

První tři dny nemoci nedostávají zaměstnanci nic, další dny jen část náhrady mzdy, a jen za pracovní dny. Klasická nemocenská běží až od 15. dne choroby.

Při průměrném platu 23 tisíc korun činí náhrada za 14 dní nemoci 3 998 korun, čistý plat tedy klesne z téměř 18 na necelých 13 tisíc.

Když zůstane dva týdny doma člověk, který má 33 tisíc hrubého, dostane místo obvyklých skoro 25 tisíc čistého jen 17 tisíc korun.

Podle Kubka existuje jediný způsob, jak placení zabránit. V případě, že by se komora dohodla s ministerstvem práce a sociálních věcí, že by se tyto náklady hradily z nemocenského pojištění, připomíná list.

Česká lékařská komora i Sdružení ambulantních specialistů podle LN argumentuje tím, že ministerstvo podobný příslib v létě opravdu dalo, od té doby prý mlčí.

"Ministerstvo nikdy neprosazovalo, aby úhradu za tuto činnost lékařů poskytovali pojištěnci, respektive občané," řekla ale mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová s tím, že činnosti lékařů při posuzování zdravotního stavu pacientů mají platit zdravotní pojišťovny. Navíc prý úřad čeká na právní rozbor od ministerstva zdravotnictví.

"V současné době je míč na straně ministerstva práce a sociálních věcí," odvětil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. "Máme stejný názor jako lékařská komora, tedy že tato úhrada nepatří mezi platby ze zdravotního pojištění," dodal.

Peníze za vystavení neschopenky by mohli pacienti podle Kubka vymáhat například na správě sociálního zabezpečení, píše deník.

Lékaři vyplňují několikastránkové formuláře

Vypisování neschopenek se změnilo na začátku letošního roku. Rozhodnutí o pracovní neschopnosti má podle nového zákona v rukou ošetřující lékař, ať už je to praktik nebo kardiolog. Lékaři si od zavedení zákona stěžují, že je zavalil dalšími administrativními povinnostmi.

Od prosince se tedy formuláře opět vypisují jinak. Nový formulář o hlášení o pracovní neschopnosti má místo dosavadních šesti "jen" pět stránek. Formulář k hlášení o ošetřovném má místo pěti stran dvě stránky. Většinu údajů již navíc lékaři nemusí vypisovat, pouze zakroužkují vybranou možnost. - čtěte Hlásit nemoc je ode dneška snazší, chystá se také elektronická neschopenka

Nová úprava také prodlužuje lhůtu, do kdy lékař musí hlášení zaslat příslušné správě sociálního zabezpečení.

Souhlasíte s lékaři, že by pacienti měli platit za vypsání neschopenky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 29. prosince 2009. Anketa je uzavřena.

NE
NE 3877
ANO
ANO 498

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue