Ordinace ve Střešovicích, která kvůli karanténě odkazuje pacienty k praktikovi...

Ordinace ve Střešovicích, která kvůli karanténě odkazuje pacienty k praktikovi na Vítězné náměstí (6. března 2020) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Pražský lékař s nemocí COVID-19 nepochybil, hygienu kontaktoval opakovaně

  • 198
Lékař, který ordinoval s nákazou novým koronavirem, nepochybil. Po návratu z Itálie kontaktoval hygienu, která nařídila testování až po několika dnech. Podle předsedy praktiků Petra Šonky je nyní lékař pod velkým tlakem, obává se o zdraví své rodiny a pacientů. Šonka od ministra zdravotnictví požaduje omluvu.

Praktický lékař z pražských Střešovic se minulý týden vrátil z lyžování v italském Passo Tonale, které tehdy ještě nebylo rizikovou oblastí. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky se po návratu cítil zdravý, ale kontaktoval hygienickou službu s dotazem, jak má postupovat a zda může ordinovat. 

„Bylo mu sděleno, že oblast, ve které byl, není riziková, že může jít do práce a má sledovat svůj zdravotní stav. Podle informací, které jsem získal, stejné pokyny dostali i další lékaři z různých částí republiky, kteří s ním byli na společném zájezdu. Ti nastoupili také do ordinací a ke své práci v nemocnicích,“ konstatoval Šonka s tím, že lékař dotazy na hygienu opakoval a bylo mu sděleno totéž. 

Během dvou dnů v ordinaci ošetřil stovku pacientů. 

Poté se u něj objevil chrapot a zvýšená teplota, proto znovu kontaktoval hygienu. Ta až po objevení prvních příznaků nařídila testování, které přineslo pozitivní výsledek.

Obrovský tlak

Lékař je nyní hospitalizován v Nemocnici Na Bulovce, jeho zdravotní stav je dobrý. „Je pod obrovským tlakem. Vzniklou situací se velmi trápí a má obavu o osud svých pacientů a své rodiny a blízkých. Je nutné, aby zaznělo jasně, že kolega neudělal žádnou chybu a choval se naprosto korektním způsobem. Není třeba hledat jiného viníka a je pravděpodobné, že se ani žádná chyba nestala. Zřejmě všichni dodrželi platné pokyny a epidemiologická situace nás prostě předběhla,“ míní Šonka s tím, že Sdružení praktických lékařů nemůže dopustit likvidaci lékaře, který se ničím neprovinil

Stát kvůli koronaviru zavřel všechny školy, ruší hromadné akce nad sto lidí

„Požádal jsem ministra zdravotnictví, aby neobjektivní informace uvedl na pravou míru,“ uvedl Šonka. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula veřejně řekl, že pan doktor se zachoval správně, podle Šonky to ale mohlo zaznít silněji. 

„Budeme dál usilovat o uvedení informací na pravou míru a kolegovi poskytneme naši podporu, včetně právní pomoci, pokud to bude potřeba,“ zakončil předseda Sdružení praktických lékařů. 

Redakce iDNES.cz požádala ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z hnutí ANO o reakci, ten se však do vydání článku nevyjádřil. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video