Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Lékař bude muset úřadům prozradit, co jeho pacienti vlastní a jak bydlí

  • 1746
Stát chce přinutit lékaře, aby do nových registrů zaznamenávali citlivá data pacientů. Od intimních věcí, jako je počet potratů či pokusů o umělé oplodnění, až po typ bydlení, vzdělání, zkušenosti s drogami, rodinnou situaci, vše o zaměstnání, chorobách rodičů a jejich sociálním statusu. Za neuposlechnutí doktorům hrozí až stotisícová pokuta.

Tyto údaje se budou shromažďovat bez souhlasu pacientů. A aniž by věděli, kdo všechno do jejich dat nahlížel. "To, co v Česku vzniká, nemá nikde ve světě obdoby," komentuje nový záměr Josef Prokeš, ředitel odboru legislativy Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

 Podle něj tak rozsáhlá neanonymní databáze nikde neexistuje. "Nikde tak velkou databázi nespravuje stát," říká Prokeš. Na stát, potažmo úředníky, kteří budou smět do registrů, se totiž povinná mlčenlivost nevztahuje. Naopak, stát má výjimku.

A že do registrů bude smět kdekdo: jednak úředníci ministerstva zdravotnictví, Ústavu zdravotnických informací a statistiky a Koordinačního střediska resortních zdravotnických informačních systémů.

Povolení k přístupu sem ovšem může podle vyhlášky dostat každý, kdo o ně požádá na elektronickém tiskopisu. Rozhodnutí pak bude zcela na libovůli úředníků ministerstva.

ÚOOÚ se přitom snaží vzniku registrů v této podobě zabránit už od roku 2007. "Jenže ministerstvo s námi nekomunikovalo. Teprve když zákon prošel parlamentem, se ozvali, že jsou ochotni diskutovat," popsal Prokeš.

"Není možné nezpřísnit pravidla pro nakládání s tak citlivými údaji už rovnou v zákoně, je to protiústavní a v rozporu s evropským právem," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video