Lék na rakovinu má naději. Testování vstupuje do další fáze v červenci

Letošní rok pro ně může být přelomový. Po letech vývoje protinádorových léčiv dovedla biotechnologická společnost Sotio ze skupiny PPF další z projektů do druhé fáze klinického testování na pacientech. První pacient už v červenci dostane lék v rámci výzkumného programu s Interleukinem-15. To je bílkovina, kterou máme běžně v těle a která podněcuje bílé krvinky tak, aby zabíjely nádorové buňky.
Vědec a ředitel společnosti Sotio Radek Špíšek. Společnost patří do skupiny...

Vědec a ředitel společnosti Sotio Radek Špíšek. Společnost patří do skupiny PPF. (18. června 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„My jsme Interleukin-15 vylepšili, aby fungoval specificky jen na ty bílé krvinky, které chceme stimulovat. A víme z pokusů, že po podání myškám, opičkám a teď už i člověku velmi nastartujeme protinádorovou imunitní reakci, a vidíme, že to má protinádorovou aktivitu,“ říká v rozhovoru pro MF DNES generální ředitel společnosti Sotio, imunolog a vědec Radek Špíšek.

Testovat se bude přípravek nazvaný prozatím SOT101 a zaměřený na nádory kůže a ledvin kromě Spojených států či Francie i v České republice. Studie je rozdělena do dvou částí. V první, která začne za pár dní, se bude účinnost testovat samostatně. 

Ve druhé části se testy zaměří na kombinaci s Pembrolizumabem, což je účinná látka jednoho z používaných onkologických léků, a začne nejspíš v listopadu. Lékové úřady totiž chtějí nejdříve znát bezpečnostní data z první části.

Vývoj a testování léků, zejména závěrečné fáze klinických studií, jsou ovšem enormně finančně náročné. V lednu proto PPF odsouhlasila změnu strategie a místo původní vize, že si Sotio zajistí vše samo od výzkumu až po případné uvedení léku na trh, se vyjednává o spolupráci s farmaceutickými firmami. Jednou z nich je společnost Merck & Co Inc, která drží registraci k Pembrolizumabu. „My samozřejmě vyvíjíme úsilí, abychom se společností Merck na klinických studiích spolupracovali, a jde to správným směrem,“ dodává Radek Špíšek. 

Přístup firmy Sotio je v branži ojedinělý. Vývoj léků je totiž nákladný byznys, v němž je riziko neúspěchu velké a pravděpodobnost úspěchu relativně malá.

Přesto se před jedenácti lety Petr Kellner rozhodl založit biotechnologickou společnost Sotio a uplatnit se v oboru, který se ve střední a východní Evropě nedělá. A letošní rok může být mezníkem. 

Radek Špíšek, profesor v oboru lékařské imunologie na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a šéf společnosti Sotio.

Bude tento rok přelomový?
V každém roce se dají najít události, které jsou pro nás poprvé a důležité. Moje povaha je ale taková, že si umím dobře představovat, co se může všechno stát. A to je na vývoji léků vlastně psychicky nejnáročnější, že každý den nějaká událost může způsobit, že se celý vývoj zastavuje. Vyjde špatně jedna studie na opicích a vše je ztracené.

V určitém pohledu je tento rok přelomový. Velký důvod je samozřejmě odchod pana Kellnera (zahynul tragicky letos 27. března, pozn. redakce) a to, že si musíme říct, jak budeme dál strategicky směřovat, jak budou na úrovni akcionáře vypadat rozhodovací procesy.

Nejen tvrdý byznys. Kellner po sobě zanechal i nadějné léky na rakovinu

Z hlediska chodu firmy bude přelomové, že poprvé v historii budeme mít v jednom okamžiku ve fázi klinických studií čtyři programy. Máme interleukin–15, ten se posune do druhé fáze. Měli bychom začít buď koncem roku, či na začátku příštího studii fáze I s programem antibody drug conjugates (cílená terapie léčby rakoviny). A ve Spojených státech se nám k mému velkému překvapení daří i přes cestovatelskou bariéru s americkým týmem vše směrovat k tomu, že koncem roku bychom měli začít v I. fázi klinickou studii s moderním imunoterapeutickým přístupem, kterému se říká CAR–T buňky (terapie se připravuje pro každého pacienta zvlášť).

Sotio bude mít v klinické fázi tolik programů, že moje velká obava je, jestli na to vůbec máme, co se týče naší operativní kapacity.

Vy měníte strategii. Budete spolupracovat s farmaceutickými firmami. To nepomůže ke klidu?
Určitě. Historicky je silná stránka Sotia v tom, že všechny naše programy začaly tak, že přišly ve velmi časné fázi výzkumu. Bylo třeba dokončit preklinické pokusy, abychom se vůbec dostali do fáze klinického zkoušení. A tohle je pro mě to, co umí Sotio nejlépe, tedy identifikovat zajímavé vědecké příležitosti, převzít výzkum, a když máme štěstí a vše dobře dopadne, dokážeme programy převést do začátku klinického hodnocení.

To, co jsme se všichni naučili za posledních deset let, včetně PPF i pana Kellnera, je, že mnoho našich představ o tom, jak se dělá klinická studie, bylo hodně naivních. Úspěch potenciálně nadějné látky a šance, aby se z ní stal lék, záleží na tom, zda vymyslíte studie u správného onemocnění, u správné fáze, u správných pacientů, zda je děláte se správnými nemocnicemi. A v tom Sotio absolutně nemá šanci konkurovat zavedeným farmaceutickým firmám. 

Poslední dobou na interních schůzích rád používám příklad, že nějaký náš program se dostává do fáze II a pracují na něm tři lékaři. Ale třeba firma Sanofi má skoro ten samý program, je naším přímým konkurentem, a pracuje na něm 150 lékařů. Za sebe se snažím prosadit názor, že v oblasti klinických studií bychom se vždy měli snažit najít strategického partnera.

Budujete zázemí v Bostonu? To je centrum biotechnologií.
Tuto strategii jsme konzultovali ještě s Petrem Kellnerem. Poslední rok a půl jsme strávili těžkými debatami. A v lednu jsme dospěli k vizi budoucnosti, která se mi hodně líbí a která deklaruje, že chceme, aby se Sotio vyvinulo v prestižní biotechnologickou firmu s ambicí někdy nějaký lék dovést na trh. Zároveň jsme otevřeni strategické spolupráci v oblasti klinického zkoušení. Vše jsme napsali na papír, společně odsouhlasili… Je mi hrozně líto, že u toho Petr Kellner nebude.

Biotechnologická firma Sotio miliardáře Petra Kellnera překročila důležitý milník: přijetím prvního pacienta zahájila třetí, vrcholnou fázi klinického testování léku na rakovinu prostaty, který vyvíjí.


Zajímavý je váš program s interleukinem–15 na nádory kůže a ledvin. Testujete ho samostatně i v kombinaci s pembrolizumabem (účinná látka ze zavedeného léku). Jak funguje?
Než vysvětlím, jak funguje náš interleukin, měli bychom pro kontext zmínit „checkpoint inhibitory“. Od roku 2011 se ke klasickým léčebným metodám jako chirurgie či chemoterapie přidala imunoterapie. Obecně jde o přístupy, kde se věda snaží nějak ovlivnit imunitní systém, aby poznal nádor jako něco nebezpečného a zahájil imunitní reakci. To se zkoumalo 40 let poměrně bez úspěchu a v roce 2011 se to podařilo prolomit a léčbě se říká léčba checkpoint inhibitory. Tahle léčba spočívá v tom, že nádory často mají různé způsoby, jak utlumit imunitní systém, a tyto inhibitory právě tuto schopnost nádoru imunitní reakci zastavit, zrušily.

A to, s čím my pracujeme, interleukin–15, je bílkovina, kterou normálně máme v těle. Aktivuje bílé krvinky, hlavně T–lymfocyty či NK buňky, které zabíjejí nádorové buňky. A my jsme interleukin-15 vylepšili, aby fungoval specificky jen na ty bílé krvinky, které chceme stimulovat. A víme z pokusů, že po podání myškám, opičkám a teď už i člověku velmi nastartujeme protinádorovou imunitní reakci a vidíme, že to má protinádorovou aktivitu.

A ta kombinace?
Co je na té molekule nejatraktivnější, je, že se strašně dobře kombinuje s checkpoint inhibitory, protože inhibitor odblokuje imunitní systém v nádoru a naše látka imunitní systém ještě nastartuje. Takže ještě posilujeme jejich efekt. V klinických studiích je toto náš primární zájem, sledovat, zda u pacientů, kteří jsou léčeni checkpoint inhibitory, když k nim přidáme naši látku, zvýšíme množství pacientů, kteří reagují pozitivně. A pak máme hrozně zajímavou skupinu pacientů, u kterých checkpoint inhibitory nefungovaly nebo chvíli fungovaly, a my sledujeme, jestli když přidáme tu naši látku, jestli nezačnou zase odpovídat.

Biotechnologická firma Sotio, kterou založil Petr Kellner překročila důležitý milník: přijetím prvního pacienta zahájila třetí, vrcholnou fázi klinického testování léku na rakovinu prostaty, který vyvíjí.

Kdy fáze II studie přesně začne?
S částí fáze, kde testujeme látku samostatně, začínáme první týden v červenci. To by měl být první pacient. Ve skupině bude třicet čtyřicet pacientů a chtěli bychom vidět, že 20 procent z nich odpoví na léčbu, což by znamenalo, že vidíme protinádorovou aktivitu. U kombinace s pembrolizumabem začneme později, protože regulatorní úřady jako FDA a EMA chtěly nejdřív vidět bezpečnostní data z části, kde testujeme samostatně. To bude asi o půl roku později. A doufám, že někdy v listopadu bychom měli začít.

Odkud jsou pacienti ze studie?
Fáze jedna je hodně specifická disciplína, protože testujete látku, kterou lidské tělo ještě nevidělo. Musíte být připravený na nežádoucí účinky, takže většinou se fáze 1 dělají ve vysoce specializovaných centrech. My jsme to dělali ve Francii, Španělsku, v USA ve čtyřech nemocnicích. Teď, když známe dávku přípravku, kterou chceme testovat, rozšiřujeme počet center, abychom měli přístup k více pacientům. A v té první vlně přidáváme centra v Česku, zatím máme výbornou spolupráci v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. A dokonce jsme je i zapojili do fáze I v kombinaci s pembrolizumabem.


V první fázi už přípravek dostalo 50 lidí, včetně 62leté ženy s kožním nádorem u levého ucha.
Narážíte na prezentaci, kterou jsme měli o průběhu fáze 1 loni na konferenci v USA. Ukazovali jsme pacientku z části studie, kde jsme testovali přípravek samostatně. Jí už selhaly všechny dostupné onkologické léčby a měli jsme velkou radost, že jsme viděli, že poté, co začala dostávat náš lék samotný, nádor se zmenšoval. 

Odpověď trvala asi čtyři měsíce, což je déle, než trvaly odpovědi na její předchozí léčby. Ale pak se onemocnění bohužel vrátilo, což se u pokročilých nádorů děje často. A my v té studii máme možnost, že pacient z ramene, kde dostává látku samotnou, může přejít do skupiny, kde dostávají kombinaci. A tam to začalo být zajímavé, protože ona na té kombinaci odpověděla znovu a nyní už odpověď pokračuje osmý měsíc. Ten nádor zmizel, a nyní je tedy ve fázi takzvané kompletní remise.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...