(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Piráti chtějí legalizovat prostituci, státu to má přinést miliardu

  • 940
Stát má podle Pirátů přestat zavírat oči před problémem prostituce a dát jí zákonná pravidla. „Chceme omezit šedou ekonomiku, zdravotní rizika a zlepšit podmínky pro lidi, kteří prostituci poskytují,“ řekl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek, který návrh Pirátů představil s poslancem za ODS a bývalým primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou.

V první fázi má Česko vypovědět Úmluvu o potlačování a zrušení obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob z roku 1950, což podle Michálka podporuje i ministerstvo zahraničí.

Do roka by podle autorů nápadu v návaznosti na vypovězení úmluvy mělo ministerstvo vnitra předložit vládní návrh zákona. „Velmi vítám, že se tato iniciativa znovu dostala na stůl,“ řekl Svoboda. „Pro Prahu je tato věc zásadní,“ uvedl bývalý pražský primátor za ODS.

Polovina prostitutek jsou matky samoživitelky

„Chceme řešit oblast, které se dlouho nikdo nevěnoval a která přesto v mnoha částech České republiky je problematická,“ řekl Michálek.

„Počet osob soustavně poskytujících sexuální služby v ČR se odhaduje na 13 tisíc lidí, z toho 56 procent tvoří matky samoživitelky. To znamená, že v České republice máme přibližně 7 300 žen, které jsou v této situaci a kvůli tomu, že dnes máme zastaralé zákony, tyto ženy nemají dnes zdravotní pojištění, nemají důchodové pojištění, nemají legální zajištění svých příjmů a tudíž nedosáhnou ani na vlastní bydlení, nedostanou úvěr, hypotéku. Takže je to i velký sociální problém,“ uvedl Michálek.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek a poslanec ODS Bohuslav Svoboda představili návrh na vypovězení mezinárodní úmluvy bránící přijetí zákona o regulaci prostituce.

K iniciativě Pirátů na vypovězení mezinárodní úmluvy se přidali i exministryně spravedlnosti Helena Válková z ANO, Petr Dolínek z ČSSD a podle Michálka ji podporuje také TOP 09 a některé nevládní neziskové organizace, zmínil například Rozkoš bez rizika.

„Ideálním modelem řešení prostituce je dekriminalizace. Ta je prostředkem k posílení práv žen a mužů, kteří se živí poskytováním sexuálních služeb za úplatu. Oproti legalizaci není represivním krokem, který by prostituci označoval jako patologický jev se snahou ji potírat, ale je spíše prostředkem ke snižování rizik, která s sebou práce v sexbyznysu přináší,“ uvedla organizace Rozkoš bez rizika.

Očekává, že spíše proti budou křesťanští demokraté a komunisté, protože proti vystupují dlouhodobě. „Ale má to podporu nejsilnějších klubů ve Sněmovně, tak předpokládáme, že to může projít,“ řekl Michálek.

Obrat z provozování prostituce je v Česku asi 8 miliard korun ročně. Zdanění prostituce může podle Michálka přinést asi miliardu korun. „Jednu miliardu korun, která by dokázala zaplatit obědy pro sto tisíc dětí, sto tisíc školáků by mohlo mít obědy, pokud bychom regulovali prostituci,“ řekl šéf poslaneckého klubu Pirátů v narážce na nedávnou snahu ČSSD a ANO dotovat obědy školním dětem. Premiér Andrej Babiš ale tuto iniciativu nedávno „odpískal“.

Odhadovaná miliarda výnosu vychází podle šéfa poslanců Pirátů ze zkušeností Maďarska, kde je už prostituce regulovaná a má takové výnosy.

Zmínil i zdravotní aspekt. „Data, která máme k dispozici ze Švýcarska z roku 2016, ukazují, že po regulaci prostituce došlo k šestnáctiprocentnímu poklesu HIV,“ řekl Michálek.

Rizika šíření HIV zmínil i pražský exprimátor, civilním zaměstnáním lékař Bohuslav Svoboda. „V současné době v té ilegální prostituci probíhá sexuální styk, který nedává záruku, že se to nebude šířit dál. Ty ekonomické aspekty jsou tam silné a ty prostitutky se nechají uplatit, aby nepoužívaly ochranné prostředky,“ doplnil Svoboda.

Neúspěšné pokusy o zákon v minulosti

Sněmovna už se návrhy na regulaci prostituce zabývala v minulosti několikrát. V roce 2005 zamítla návrh na vypovězení úmluvy, o což se nyní snaží Piráti, o rok později pak vzhledem k platnému mezinárodnímu právu vzala zpět svůj návrh tehdejší vláda Jiřího Paroubka.

V roce 2010 připravilo nový návrh hlavní město Praha a vycházelo z normy připravené o pět let dříve. Návrh počítal s vydáváním oprávnění k prostituci obcemi a průkazy, do kterých by byly zaznamenávány zdravotní kontroly. Znovu Praha zákon bez úspěchu předkládala v roce 2014.

Měl by stát zlegalizovat prostituci?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 27. února 2019. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 1637
Ne
Ne 295

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue