(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Pro konopí na předpis měsíčně chodí 26 lidí. Nelegální je levnější

  • 122
Léčebné konopí se v Česku předepisuje už pátým rokem. Látky, která pomáhá pacientům s roztroušenou sklerózou, HIV, Touretteovým syndromem či chronickou bolestí, se vydalo téměř pět kilogramů. Měsíčně si pro konopí do lékáren přijde v průměru 26 pacientů. Většina lidí si konopí pořizuje nelegálně kvůli nižším cenám.

Zákon povolil předepisování konopí od roku 2013, v lékárnách se však začalo nabízet hlavně od roku 2015.  „První konopí bylo vydáno v listopadu 2014 na základě elektronického receptu první lékařky, která byla oprávněna konopí k léčebným účelům předepisovat - revmatoložka Eva Dokoupilová z Uherského Hradiště. Šlo o konopí, které bylo importováno z Holandska od firmy Bedrogan. Cena jednoho gramu se pohybovala těsně pod 300 korunami,“ popsal iDNES.cz Ivan Dokoupil, majitel lékárny v Uherském Hradišti, která začala nabízet léčebné konopí jako první.

Celkem se od té doby vydalo 4 954 gramů léčebného konopí. Český výrobce Elkoplast dodal do lékáren dokonce více než 11 kilogramů. Češi pak v letech 2015 až 2018 v průměru spotřebovali 183,5 gramů konopí za měsíc.

Zájem o konopí byl na počátku roku 2015 okrajový a příliš se nezvýšil ani poté, co se na přechodnou dobu začalo nabízet konopí českého původu za 100 korun za jeden gram. Nyní je k dostání konopí z Kanady za 250 korun za gram (více v článku Pacientům uleví konopí z Kanady).

„Problém je stále jeho vysoká cena. Přes všechny výhody čistého výrobku a garantované kvality nedosáhnou na léčivé konopí především pacienti, kteří jsou odkázaní na invalidní důchody. Dalším problémem také bude skutečnost, že řada odborných lékařských společností dosud nemá jasný názor na léčbu konopím. Jsou zde i obavy lékařů samotných,“ doplnil Ivan Dokoupil.

Konopí předepisuje 27 lékařů

V současnosti může předepisovat marihuanu 27 lékařů, většinou onkologové, neurologové, ortopedi, geriatři nebo psychiatři a odborníci na paliativní péči. Léčebné konopí z dovozu mohou podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydávat všechny lékárny proti speciálně evidovanému elektronickému receptu. Konopí vypěstované v Česku může vydávat pouze 34 lékáren, které mají se státním ústavem uzavřenou smlouvu.

Pacienti si léčebné konopí platí sami, od ledna si mohou pořídit pouze kanadské konopí od firmy Tilray za 250 korun za gram. Společnost chce v budoucnu začít pěstovat i v Evropě, což by cenu mělo snížit. Od poloviny roku by podle SÚKL mělo být dostupné i levnější české konopí od firmy Elkoplast.

Lékárnám dodával Elkoplast české konopí už v minulosti a lidé gram kupovali za 100 korun. SÚKL měl však s firmou spory kvůli certifikátům potvrzujících jakost, a proto převzal jen část objednaného konopí (více v článku Druhá várka konopí skončí v peci). Na počátku loňského roku bylo české konopí k dostání naposledy. Poté nebylo konopí žádné, v květnu se zhruba na měsíc objevila dodávka z Nizozemska, u které stál gram 300 korun. Letošní očekávaná cena bude kolem 165 korun.

Nelegální konopí proti bolesti užilo 880 tisíc Čechů

Podle výroční zprávy o stavu ve věcech drog za rok 2016 si vzalo konopí pro utlumení bolesti nebo zmírnění zdravotních příznaků zhruba 880 tisíc Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina populace. Užívali konopí z černého trhu, zejména kvůli mnohem nižší ceně, která se pohybuje od 50 do 150 korun v závislosti na kvalitě.

Paní Martina funguje při své nemoci jen díky konopí:

3. dubna 2017

Sami pacienti si často stěžují, že na potlačení bolestí povolená měsíční dávka (180 gramů) nestačí a v lékárnách je konopí drahé. Loni v říjnu poslali ministru zdravotnictví otevřený dopis, v němž žádali, aby si ho mohli pěstovat sami. Podle dřívějších odhadů pacientského spolku Kopac by konopí mohlo být prospěšné pro několik tisíc pacientů.

„Konopí k léčebným účelům nepřineslo do medicíny žádné revoluční změny, nepřineslo a ani nepřináší lékárnám a ordinacím žádné zisky. Jde o možnou formu léčby některých nemocí, nejde však o primární, ale spíše o doplňkovou léčbu. Cílem lékárny a ordinací bylo především umožnit léčbu pomocí konopí a zpřístupnit ji pacientům,“ shrnul Dokoupil.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí, neboli marihuana, obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální. Téma legalizace marihuany před podzimními parlamentními volbami zvedli Piráti (více v článku Konopí zlegalizujeme a zdaníme, řekl Bartoš). Legalizace a zdanění by podle nich přinesla státu  3,2 miliardy korun. Na černém trhu se podle nich objeví asi 60 tun marihuany ročně.

Podívejte se do výkumného centra konopí:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video