Generální ředitel privátní zpravodajské stanice Z1 Zdeněk Šámal.

Generální ředitel privátní zpravodajské stanice Z1 Zdeněk Šámal. | foto: Archiv ČT

Léčba Šámalem televizi Z1 prospívá, majitel už ji nechce zavřít

  • 4
Novému šéfovi zpravodajské televize Z1 Zdeňku Šámalovi se během půl roku ve funkci podařilo zvednout sledovanost. Denní se zvýšila téměř o padesát tisíc diváků, měsíční o čtyři sta tisíc. Stanici už předčasný konec nehrozí, ubezpečuje její majitel, skupina J&T.

Generální ředitel televize Z1 Zdeněk Šámal si uplynulý půl rok pochvaluje. V červenci ve funkci nahradil Martina Mrnku, který projekt první české soukromé zpravodajské televize loni v červnu rozjel. Po roce ho ovšem majitel, skupina J&T, odvolal.

Z1 sledovanost naposledy zveřejnila v červnu. To si ji denně alespoň na chvíli zapnulo přibližně 160 tisíc diváků starších 15 let, měsíčně pak 1 216 000 lidí ve stejné cílové skupině. O půl roku později už to bylo denně 204 tisíc a měsíčně 1 662 000.

Data vyplynula z měsíčních analýz Z1, stanice neměří sledovanost elektronicky.

Vlastníka televize výsledek těší o to více, že ho provázely zásadní programové změny a především razantní úspory. Šámal například zcela zrušil živé vysílání o víkendu. - čtěte Z1 ruší živé vysílání o víkendech. Je čas na diktátorská rozhodnutí, říká její šéf

Martin Mrnka sice televizi více méně úspěšně spustil, ale její provoz byl příliš drahý. Z nedávno zveřejněné finanční zprávy vyplynulo, že Z1 za prvních sedm měsíců z reklamy utržila 11 milionů korun. Mediální odborník Jan Potůček považuje takový výsledek za celkem slušný.

"Na to, že jde o první rok vysílání, kdy Z1 navíc vysílala jen šest měsíců a začínala v červnu, kdy je každoroční inzertní útlum," řekl Potůček iDNES.cz.

Majitel už je spokojený

Celkově ale Z1 za rok 2008 podle serveru Aust.cz vykázala ztrátu 215 milionů korun

Nová grafika televize Z1Nová grafika televize Z1

"Jako akcionář televize Z1 nechceme její hospodaření hodnotit v průběhu roku. Jsme ale spokojení s úpravami v hospodaření, které nový management za poslední měsíce provedl. Hospodaření je výrazně pozitivnější," sdělil iDNES.cz ředitel marketingu skupiny J&T Petr Málek.

Sám Šámal je v hodnocení sledovanosti, která je pro televizi tohoto charakteru klíčová, opatrný, nechce například prozradit celkový podíl Z1 na trhu (market share).

"Ten nešíříme, nicméně odpovídá zpravodajské televizi po roce provozu - a u televize, která má za sebou zásadní restrukturalizaci a pohnutý vývoj, je to podle mě dobré," řekl Zdeněk Šámal iDNES.cz.

Zástupce J&T Petr Málek dodal, že už Z1 nehrozí konec, o kterém po Mrnkově odvolání v létě některá média spekulovala. "Naopak hlavním cílem je výrazné zkvalitnění a další rozvoj programu," zdůraznil Málek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video