Aneta Langerová při koncertu na úvod Prague Pride (10. 8. 2015)

Aneta Langerová při koncertu na úvod Prague Pride (10. 8. 2015) | foto: Michal Šula, MAFRA

Langerová: Láska dvou mužů, dvou žen či muže a ženy má stejnou hodnotu

  • 1687
Ať se milují dva muži, dvě ženy, nebo muž a žena, má to stejnou hodnotu, je přesvědčena populární zpěvačka Aneta Langerová. „Myslím, že by měli mít právo na vše, na co má právo každý člověk. Takže i na sňatek,“ řekla v rozhovoru pro iDNES.cz o gayích a lesbách Langerová. Umožnila by jim i adopce. Svým koncertem podpořila letošní Prague Pride.

Rozhodla jste se podpořit letošní ročník akce Prague Pride koncertem na Střeleckém ostrově. Proč jste to udělala?
Chtěla jsem podpořit Prague Pride v její myšlence. Rovnoprávnost lidí úzce souvisí také se svobodou každého z nás. Jsem v tomto směru velmi otevřená všem menšinám a vždy když můžu podpořit lidská práva a toleranci mezi lidmi, udělám to ráda. Navíc způsobem, který je mi nejbližší, a to koncertem.

Jak se podle vás česká společnost většinově staví k sexuálním menšinám - gayům, lesbám , bisexuálům a transsexuálům? Mají tito lidé v naší zemi rovnoprávné postavení, jsou jen trpěni nebo je jejich sexuální orientace lidem lhostejná?
Pohybuji se často mezi lidmi, kteří s tím nemají sebemenší problém, takže nemůžu být asi objektivní, ale jedno je jisté, atmosféra ve společnosti kolem tohoto tématu je rok od roku příjemnější. Samozřejmě se vždy najde někdo, kdo to naruší a bude bojovat proti, ale s tím už se asi počítá.

Setkala jste se osobně s tím, že někdo kvůli své sexuální jinakosti čelil nějakým ústrkům?
Osobně jsem se s tím nesetkala, ale znám takové případy z vyprávění či doslechu.

Plakát k letošní Prague Pride

Měli by mít gayové a lesby i v ČR právo na sňatek, nebo stačí registrované partnerství?
Myslím, že by měli mít právo na vše, na co má právo každý člověk. Takže i na sňatek. Nezáleží na tom, jestli se milují dva muži, dvě ženy, či muž a žena. Pro mě to má úplně stejnou hodnotu. Je to láska dvou lidí. To, jakým způsobem s tou láskou bude ten či onen pár nakládat, je už záležitost jen těch dvou lidí, nikoliv zákona.

Jste pro to, aby páry stejného pohlaví mohly adoptovat děti?
Stále se nad tím zamýšlím a sama si pokládám tuto otázku už dlouhou dobu. A myslím si, že ani kdyby byly v dětských domovech sebelepší vychovatelky, které budou odevzdávat dětem maximum, nikdy jim to nevynahradí vlastní rodinu, lásku a pocit, že pro tátu i mámu jsou jedinými pod sluncem. Takže ano, adopci bych povolila i párům stejného pohlaví.

Půjdete i v sobotu v pochodu Prague Pride?
V sobotu se pochodu nezúčastním, jelikož v té chvíli nebudu v Praze a také se přiznám, že mám z davových akcí respekt, takže forma, jakou jsem podpořila letošní Pride, mi naprosto vyhovovala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video