Lachnit prosazoval úvěr pro svého tajného dárce

  • 23
Ministr pro místní rozvoj a místopředseda ČSSD Petr Lachnit se dostal do podezření, že ve vládě protežoval podnikatele, který v minulosti štědře obdaroval jeho firmu Alfa Horizont. Firma, v níž měl ministr Lachnit podíl, přijala před několika lety několikamilionovou částku od podnikatele Romana Groliga. Lachnit se koncem minulého roku pokusil v Zemanově vládě prosadit státní garanci na sedmnáctimiliardový úvěr Groligově firmě Distribuční centrum Ostravsko.

To, že čtyři roky tajeným dárcem Alfa Horizontu (kde figuruje i Zemanův asistent Jaromír Kuča a bývalý místopředseda ČSSD Vladislav Schrom) je Roman Grolig, sdělili MF DNES nejprve Lachnitovi spolupracovníci z ministerstva. Vzápětí ji potvrdil i bývalý jednatel firmy Alfréd Michalík.

Zaměstnanci Lachnitova úřadu potvrdili, že ministrův zájem o Groligův projekt, který narazil na absolutní nesouhlas u vedení všech dalších resortů, měl jednoznačné vysvětlení. "Při prosazování Groligova projektu jsme byli několikrát upozorněni od ministrových nejbližších lidí, že Grolig je ten, kdo stojí za Alfa Horizontem," uvedl jeden z úředníků ministerstva.

Tuto informaci, kterou sociální demokraté z Alfa Horizontu odmítali prozradit i svým stranickým kolegům, nyní potvrdil i bývalý senátor ČSSD Alfréd Michalík, který byl do loňského roku jednatelem a podílníkem firmy.

Ovšem na otázku, jak velkou sumu Grolig firmě věnoval, Michalík odpověděl: "Já jsem slíbil, že ji neřeknu a nedostal jsem zatím k tomu od nikoho souhlas." Roman Grolig i přesto trvá na tom, že on žádné peníze lidem z Alfa Horizontu nedával. "Je to nesmysl. O existenci firmy jsem se dozvěděl z tisku," prohlásil Grolig. Poté, co se na něj MF DNES obrátila, podnikatel se všemožně snažil zabránit zveřejnění svého spojení s firmou Alfa Horizont.

Ministr Petr Lachnit na dotaz, zda jeho návrh na státní záruku pro Groligovu společnost souvisel s jeho darem pro Alfa Horizont, řekl: "Bez komentáře." Už loni, kdy vyšlo najevo, že skupina ostravských sociálních demokratů tají, kdo jim před několika lety dal miliony korun, Lachnit tvrdil, že o žádném daru nic neví.

U založení firmy Alfa Horizont (v září 1996) byl asistent premiéra Zemana Jaromír Kuča, který potvrdil, že se s Groligem seznámili na podzim 1995, a to v souvislosti s jeho projektem Distribučního centra. Kuča však na rozdíl od Michalíka tvrdí, že Grolig peníze Alfa Horizontu nedal.

"Jsem s ním na válečné stezce. On za mnou byl už někdy v roce 1995 kvůli svému projektu, ale já s tím jeho nápadem nesouhlasím," řekl Kuča. Grolig zase tvrdí, že se s Kučou seznámil teprve loni.

Lachnit návrh usnesení, kterým by se stát zaručil za sedmnáctimiliardový úvěr pro vznik Groligova překladiště u mošnovského letiště, protlačil až na vládu. A to přesto, že návrh neprošel běžným resortním postupem a kategoricky se proti němu postavila i ostatní ministerstva.

"Uvedený návrh nemohu podpořit. Důvodem je i ne zcela průhledný způsob financování celé akce," napsalo například ministerstvo zemědělství. Z programu vlády byl na poslední chvíli tento bod stažen. Vystoupil totiž ministr vnitra s informacemi o propojení Groligových lidí na podezřelé skupiny z východních zemí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video