Staroměstské náměstí pokryly kříže za oběti covidu, smyje je až déšť

  • 1019
Tisíce namalovaných křížů ráno pokryly dlažbu Staroměstského náměstí v Praze. Podle zastupitele Prahy 1 Davida Bodečka připomínají zemřelé v souvislosti s covidem. Na památku obětí pandemie koronaviru se v celém Česku v poledne rozezněly kostelní zvony.

„Staroměstské náměstí plné křížů. Je tam přes 22 tisíc křížů - za každého, kdo zemřel na covid,“ napsal Bodeček na Facebooku. Křídou namalované kříže jsou součástí dnešního happeningu spolku Milion chvilek pro demokracii, který ho nazval Vláda zmařených životů. 

Na náměstí účastníci nakonec namalovali více než 24 tisíc křížů za oběti koronaviru. Podle spolku mohou za tyto oběti chaotické kroky vlády.

„Kdybychom však měli ve vedení schopnou vládu, která při zvládání krize dává prostor skutečným odborníkům a zavádí účinná opatření, a která by se nestarala jen o svůj zisk, mediální obraz a upevňování moci, ztráty by nemusely dosahovat tak obrovských rozměrů. Právě vláda, nikoli opozice a nikoli občané, je tedy za situaci, kterou zde máme dnes, odpovědná,” uvedl k happeningu předseda spolku Benjamin Roll.

Kostelní zvony a minuta ticha připomněly rok od první české oběti covidu

K akci se v pondělí podle Milionu chvilek připojí i další asi dvacítka měst. Bílé křížky se mají objevit na náměstích také v Brně, Děčíně, nebo Žďáru nad Sázavou.

V jiných se mají objevit plakáty s hesly „Za Covid vláda nemůže, za zbytečně zmařené životy ANO!” nebo informační panely „Rok s covidem”,které upozorňují na vládní kauzy za uplynulý rok. V Praze se má večer uskutečnit také laserová projekce pod Kramářovou vilou. 

Kříže původně z náměstí měly zmizet ještě během pondělního odpoledne. Vedení Prahy nakonec rozhodlo, že kříže mohou na náměstích zůstat do doby, než je smyje déšť.

Happening se koná v den výročí první oběti pandemie covid-19. Primátor Prahy Zdeněk Hřib na Twitteru uvedl, že v pondělí se nerozsvítí Petřínská rozhledna. 

„Před rokem si vzal koronavirus na svědomí první oběť. Od té doby vyhaslo dalších bezmála 25 tisíc životů. Jako by vymřela třeba celá Břeclav nebo Hodonín. Strašné. Ať odpočívají v pokoji a hodně síly pozůstalým,“ napsal. 

Občanská iniciativa Minuta ticha iniciovala na pondělí pietu za oběti koronaviru, v poledne se rozezněly i zvony tuzemských kostelů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video