Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek oznámil, že kvůli problémům se sociálními dávkami ve funkcích končí šéf odboru informatiky René Piták a manažerka Úřadu práce Alena Králová.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek oznámil, že kvůli problémům se sociálními dávkami ve funkcích končí šéf odboru informatiky René Piták a manažerka Úřadu práce Alena Králová. | foto: Petr Topič, MAFRA

Kvůli chaosu kolem dávek končí šéf informatiky i manažerka Úřadu práce

  • 586
Kvůli problémům při výplatě sociálních dávek začaly padat hlavy v resortu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Skončil šéf odboru informatiky na ministerstvu René Piták a výkonná ředitelka centrálního Úřadu práce Alena Králová.

"Jejich selhání mělo přímý vliv na efektivitu fungování systému v prvních týdnech roku," řekl iDNES.cz ministr Drábek.

Další tresty finanční a personální budou zřejmě následovat. "Nebude to ale nějaká hromadná akce. Toto byli vrcholoví manažeři, kteří nesli odpovědnost za zavádění systému, za jednotlivé kroky. To, zda lidé, kteří řídí další podřízené pracovníky, vyhodnotí, že by se to mělo týkat ještě někoho dalšího, nechávám na nich," sdělil iDNES.cz ministr Drábek.

Ministr stále zdůrazňuje, že se během ledna podařilo odeslat sto procent dávek, na které měli oprávnění žadatelé nárok. V minulých dnech tvrdil, že problém, na který poukazovali zaměstnanci úřadu práce, novináři zveličují. Doslova prohlásil, že to je jen "mediální fikce" (viz dřívější rozhovor s Drábkem).

Sobotka se ptal premiéra, proč ještě neodvolal Drábka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka to označil za "maskovací operaci" ministra Drábka a zeptal se při interpelacích ve Sněmovně premiéra Petra Nečase, proč ještě neodvolal z vlády přímo ministra Drábka kvůli problémům s výplatou dávek.

"Je to největší krize fungování systému za dvacet let," řekl Sobotka. Poukázal na to, že software pro výplatu dávek nebyl odzkoušen, zaměstnanci řádně proškoleni, a právě proto podle něj vznikly na úřadech práce problémy.

"Nebudu zastírat, že situace, která vznikla na úřadu práce, je komplikovaná," připustil premiér Nečas. Základní systémová změna, kdy výplata dávek přešla od ledna na úřady práce, je podle něj správná. "Nesouhlasím, že je to největší krize při výplatě dávek za dvacet let," opáčil premiér Sobotkovi.

Sociální demokraté navrhli, aby se příští týden uskutečnila mimořádná schůze Sněmovny, kde by poslanci řešili situaci na úřadech práce.

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády. (18. ledna 2012)

"Nechci to bagatelizovat. Ta situace je vážná," připustil Nečas. Ministr podle něj sdělil vládě, že problém se podařilo zvládnout. "Byli jsme ujištěni, že bouřlivé období zavádění nového systému končí," uzavřel premiér odpověď na Sobotkovu interpelaci.

Na novém systému dávek pracuje i firma otce poslankyně Kočí. Neplivejte na ni, řekl ministr

Ministr Jaromír Drábek se zároveň ohradil proti kritice, že se na budování nového informačního systému pro výplatu sociálních dávek podílela firma Skill, jejímž spoluvlastníkem je Antonín Kočí, otec poslankyně Kristýny Kočí, která se ve zlém rozešla s Věcmi veřejnými a nyní je nezařazenou poslankyní.

"Neplivejte na renomované české firmy," řekl novinářům Drábek. Ve společnosti s ručením omezeným Skill se základním kapitálem 525 tisíc korun má Antonín Kočí podle obchodního rejstříku podíl 40 procent díky vkladu 210 tisíc korun.

Firma Skill se na budování systému podílela jako subdodavatel společnosti Fujitsu, což už ve středu na tiskové konferenci zveřejnil sám Drábek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video