Petr Gandalovič

Petr Gandalovič | foto: iDNES.cz

Kvůli aféře s černými dušemi odebírá ODS licenci buňce v Děčíně

  • 103
Aféru s náborem "černých duší" do strany se ODS rozhodla řešit ještě před sobotním kongresem. Výkonná rada ODS se dohodla, že kvůli nejasnostem s náborem členů odebere k 1. prosinci licenci místnímu sdružení strany v Děčíně. iDNES.cz to potvrdil mluvčí strany Martin Kupka.

Zrušením místního sdružení chce šéf ODS Mirek Topolánek oslabit moc takzvaných krajských "kmotrů", kteří verbují za úplatu na jednání najaté lidi, aby při jednáních hlasovali, jak se jim řekne a ovlivnili tím výsledek.

Topolánek v této souvislosti mluví o pokusu "privatizovat stranu zezdola".

Takový hromadný náběr nových členů se rozbujel hlavně v Ústeckém kraji, kde proti sobě stojí soupeřící skupiny straníků. Kritice, že je do toho zapleten, čelí i místopředseda strany Petr Gandalovič, který dal před kongresem najevo, že je ochoten kandidovat na šéfa strany, pokud zítra Topolánek nedostane důvěru delegátů.

"Všichni vědí, že já jsem s tím nezačal," řekl iDNES.cz Gandalovič. čtěte Já si hlasy nekupuji, tvrdí Topolánkův rival Gandalovič

MF DNES získala a v dnešním vydání popsala elektronickou korespondenci, ve které jedna "černá duše" z Děčína otevřeně popisuje, jak celá věc fungovala.

"Na akci jsem byl pozván, zaplacen (400 Kč a guláš jako lákadlo). Říkám si proč ne, podívám se, jak politika funguje," popsal zaměstnanec realitní kanceláře Lukáš Trnka svou účast na zasedání oblastního výboru ODS v Děčíně v e-mailu, který poslal tehdejší předsedkyni oblasti Ivaně Stárkové.

Schůze se zúčastnil, i když nebyl členem ODS. Dostal jen pokyn hlasovat tak, aby se "chlebodárcům", podnikatelům ve stavebnictví, podařilo vystrnadit z vedení jim nepohodlné politiky. - Byl jsem zaplacen, popisuje černá duše ODS obchod s hlasy

Na víkendovém kongresu v Praze bude strana řešit, jak v budoucnu podobným náborům zamezit. Na program proto zařadila změnu stanov. Jednou z možností je, že kraje by příště delegáty nevysílaly podle počtu členů, ale podle volebního výsledku.

Jinou variantou je, že po dosažení určitého počtu členů sdružení by se už dál počet delegátů nezvyšoval.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video