Jidáš Iškariotský zrazuje Ježíše Krista polibkem

Jidáš Iškariotský zrazuje Ježíše Krista polibkem | foto: Profimedia.cz

KVÍZ: Jidáš zradil a umyl si ruce? Zkuste, co víte z křesťanské tradice

  • 491
Už se napsalo dost o tom, že biblický Jidáš zradil maturanty v testu z češtiny. Neznali jeho jméno a bouřili se, že ani znát nemuseli. Ale asociace češtinářů si nad nářky umyla ruce, považuje základní znalost Bible za všeobecný rozhled. Kdo si myl ruce jistě víte, takže pro vás nebude problém vyřešit náš kvíz.

„Samozřejmě Bible je kniha primárně náboženská, ale v naší literárněhistorické a pedagogické tradici je pojímána též (ne-li přednostně) jako literární památka prvního řádu - s obrovským množstvím poučení, moudra, filozofie,“ uvedl Jiří Kostečka, který se za Asociaci středoškolských češtinářů podepsal pod odpověď na nářky studentů (více o jejich potížích jsme psali zde).

Do kvízu vstupte zde

S podobným pohledem jsme se v redakci iDNES.cz pustili do tvorby kvízu, ve kterém si můžete ověřit své znalosti biblických postav, nebo třeba také zjistit, kolik odkazů na biblickou tradici nás provází každodenním životem.

Mimochodem - otázku, jak vznikl příměr „umýt si nad něčím ruce“ v kvízu nenajdete. Předpokládáme totiž, že je moc jednoduchá. A jednoduchých otázek je tam i tak dost. Kdo by přesto nevěděl, najde odpověď na samém konci kvízu. Správná v něm je vždy jen jedna z nabízených odpovědí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video