(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Němci mají lepší zboží, dokazují první data z velkého průzkumu kvality

  • 1325
Dosud se o tom jen povídalo a upozorňovali na to spíš jednotlivci. Ale je to tak. Výrobky se stejným logem zakoupené v Česku nebo na Slovensku mají docela jinou kvalitu než v Německu či Rakousku. Velký srovnávací test v pěti evropských zemích, který nechal provést ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), to prokázal.

„Průzkum ukazuje, že opravdu je tady problém s dvojí kvalitou potravin, ale také ostatních výrobků, například pracích prášků,“ přiznává Jurečka. Podrobnější výsledky testu hodlá ministr představit už během úterý a půjde o hodně zajímavá čísla.

Podle zjištění MF DNES totiž z 21 výrobků, které kontroloři nakoupili v pěti zemích - v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Německu a Rakousku - měly stejné složení jen tři. Zbytek: mírné nebo větší rozdíly.

Jedním z největších překvapení byl prací prášek Persil. Ukázalo se, že ten německý obsahuje zhruba o 20 procent víc aktivní látky.

Mezi potravinami zase zarazil výrazný rozdíl mezi obsahem masa v rybích prstech Iglo: zatímco „česká“ verze obsahuje kolem 50 procent masa, německá téměř 64 procent. Obě jsou přitom vyrobeny ve stejném německém závodě.

„Výsledky jsou ještě překvapivější než v průzkumu, který jsme v roce 2015 dělali pro Ahold a paní poslankyni Sehnalovou,“ říká koordinátor průzkumu Jan Pivoňka z VŠCHT Praha. Tehdy kontroloři nakoupili v Česku a Německu 24 výrobků, z 23 nakonec otestovaných bylo rozdílných osm.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video