Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z lékařky uklízečkou? Stát chce uprchlíkům uznávání vzdělání usnadnit

  15:45
Do České republiky už uteklo před válkou přes 200 tisíc lidí z Ukrajiny. Jednou z výzev, kterým nyní bude stát čelit, je jejich začlenění na trh práce. To přitom nebude jednoduché. Uznávání kvalifikace z třetích zemí je totiž mnohdy složité, finančně i časově náročné a vyžaduje řadu dokumentů. Stát se však snaží vyjít vstříc a proceduru zjednodušit.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ukrajinci jsou v Česku dlouhodobě vnímaní jako levná pracovní síla na nekvalifikované pozice. A to navzdory tomu, že si ze své rodné země odnesli třeba i vysokoškolský titul. Se současným přílivem uprchlíků se tak objevují obavy, že řada z nich spadne do šedé ekonomiky nebo bude mít problém nalézt adekvátní pozici.

„Největší problém vidím v prokázání kvalifikace a uznávání diplomů. Když přijde někdo, kdo bude tvrdit, že má vystudovanou Kyjevskou univerzitu, je v současné době iluzorní si myslet, že se tam kdokoli dovolá, aby si ověřil, že tam opravdu studoval,“ popsala v rozhovoru pro iDNES.cz  socioložka Jana Skalková z ministerstva práce a sociálních věcí.

Šéf Úřadu práce: Pro lidi z Ukrajiny máme přes 15,5 tisíce míst a přibývají

Co musí člověk se zahraničním vzděláním splnit, aby mohl svou profesi vykonávat v Česku, se liší podle oboru.

Nejtěžší to mají regulované profese, jako je třeba zdravotnictví. Komplikovaný je ale i pouhý proces takzvané nostrifikace, díky kterému mohou lidé ze všech oborů používat získaný vysokoškolský titul i v Česku.

„Problém s ním mají skoro všichni cizinci, ale je to obor od oboru. Proces nostrifikace je náročný a vyžaduje doložení poměrně velkého počtu dokumentů, a to jak z dané univerzity, tak i ze střední školy,“ popsala Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci.

Dokumenty z univerzity v centru boje

Právě to může být nyní problém. K podání žádosti o nostrifikaci potřebuje žadatel minimálně svůj vysokoškolský titul a takzvaný dodatek k diplomu s informací o obsahu a rozsahu vzdělání a doplňující informace o samotném studijním programu a instituci, která jej poskytla. Část lidí může mít tyto dokumenty již vyřízené a dovezené s sebou do Česka.

„Velká část příchozích ale není v situaci, kdy je to napadne – celkem logicky to není to první, co si člověk ve válečném konfliktu balí,“ míní Faltová. Komunikace s univerzitami, jejichž fungování je mnohdy ochromené válečným konfliktem, přitom není jednoduchá.

Zařaď se a čekej. Úřady práce denně projdou tisíce uprchlíků z Ukrajiny

Již nyní existuje v zákoně o vysokých školách ustanovení, které má pomoct právě lidem, kteří se ocitli v obdobné situaci. Držitelé mezinárodní ochrany formou azylu či lidé, na které je možné pohlížet dle mezinárodního práva jako na uprchlíky, mohou některé dokumenty nahradit čestným prohlášením. A právě to by se nyní mohlo týkat i příchozích Ukrajinců.

„Na ukrajinské občany s dočasnou ochranou či speciálním vízem lze nahlížet jako na osoby v takovém postavení,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Kromě toho resort navrhuje i mimořádnou legislativu, díky které by tito lidé nemuseli za uznání platit.

Z desítek žádostí tisíce

Nostrifikace vyřizují veřejné vysoké školy. Ověřují a potvrzují tak, že vzdělání ze zahraniční vysoké školy odpovídá některému z jejich programů, a to svou kvalitou i rozsahem. Pokud některé informace chybí, musí kontaktovat domovskou univerzitu a informace doplnit. Právě to nyní školy označují za potenciální problém. Rozhodnutí navíc musí škola vydat ve třicetidenní lhůtě, ačkoliv v odůvodněných případech je možné ji prodloužit. Pokud žádost zamítne, může se žadatel odvolat.

„Je otázkou, zda je zásadní zjednodušení tohoto procesu vůbec možné. Jedná se přece jen o důležitý úkon, kterým potvrzujeme, že odborná kvalifikace dosažená v zahraničí je srovnatelná se vzděláním získaným na naší univerzitě,“ uvedl mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant na dotaz, zda by bylo žádoucí proces zjednodušit.

Problém to může být i kapacitní. Běžně totiž nostrifikací není tolik. Namátkou Univerzita Karlova jich za rok 2021 vyřídila 1 010, Univerzita Palackého 91. Nyní jich lze čekat násobně více. „S možností narůstajícího počtu žádostí o uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání počítáme, v případě vyššího nárůstu žádostí jsme připraveni navýšit kapacity,“ uvedl za Univerzitu Karlovu Petr Podzimek z tiskového oddělení školy.

Přesto bude mnohdy alespoň na začátku třeba spoléhat v neregulovaných profesích na vstřícnost zaměstnavatelů. „Zkušení personalisté po pár otázkách dokážou rozlišit, kolika jazyky daný člověk mluví, jestli se orientuje v daném oboru, jestli praxi skutečně má. V tomto na personalisty opravdu apelujeme - buďte součinní a v maximální míře podporujte zapojení lidí s kvalifikovaným vzděláním,“ míní socioložka Skalková.

Problémy u zdravotnických profesí

Ještě větší problém ale nastává u regulovaných profesí, jako je třeba lékař. I tam je třeba nostrifikace. Kromě ní ale daný člověk potřebuje i aprobační zkoušku.

„Aprobační zkouška má 3 části a uskutečňuje se v českém jazyce. První částí jsou písemné testy, které prověřují odborné znalosti uchazeče a znalosti systému zdravotnictví a základů práva ve vztahu k poskytování zdravotní služeb v České republice,“ popsal mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Kromě toho musí žadatelé absolvovat šestiměsíční praxi a v jejím rámci vypracovat pět případových studií. Třetí částí je ústní zkouška, která ověřuje odborné znalosti uchazeče před odbornou komisí. Ty se dělají dvakrát ročně, na podzim a na jaře.

Procentuální úspěšnost lékařů účastnících se aprobační zkoušky:
20172018201920202021
25 %40 %53 %75 %71 %

I zde může být problémem kapacita. „Ministerstvo zdravotnictví je zatím schopno větší zátěž zvládnout,“ ujistil Jakob. 

A ve hře je také úprava procesu. „Ministerstvo zvažuje všechny možnosti včetně případného zjednodušení. To by ale znamenalo nutnou změnu zákona,“ doplnil.

Podle Dagmar Žitníkové, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, může celý proces vyjít na desetitisíce korun. „Stran procesu je nutné objektivně sdělit, že když je zdlouhavý a složitý, tak chrání především pacienty. Prostřednictvím zkoušek se ověřují odborné znalosti a schopnost zdravotníka pečovat o pacienta,“ míní.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...