Unikátní záběry: Kryt, odkud generál Kutlvašr velel Pražskému povstání

  20:00
Adolf Hitler byl týden mrtev, Německo podepsalo kapitulaci, ovšem Praha byla ještě 8. května 1945 dějištěm bojů o každou barikádu. V pražské Bartolomějské ulici se toho dne odehrálo klíčové jednání mezi nacisty a českými povstalci. Podívejte se do dnes nepřístupných míst, kde Němci podepsali svou kapitulaci a Češi získali zpět své hlavní město.
Záběr z velitelství Velké Prahy Bartoš - sedící vlevo je generál Karel...

Záběr z velitelství Velké Prahy Bartoš - sedící vlevo je generál Karel Kutlvašr, uprostřed v košili kapitán Jaromír Nechanský a vedle něho podplukovník František Bürger. Všichni tři se za ČNR zúčastnili 8. května 1945 jednání s generálem Rudolfem Toussaintem o kapitulaci německých branných sil. | foto: ČTK

Ačkoliv den předtím Němci podepsali v Remeši bezpodmínečnou kapitulaci, v Praze se 8. května 1945 odehrávaly těžké boje. Vojsko polního maršála Schörnera si za každou cenu chtělo prorazit cestu do amerického zajetí, k čemuž mimo jiné potřebovalo ovládat i strategické mosty přes Vltavu. Nakolik budou poslední hodiny války v hlavním českém městě krvavé, o tom rozhodovalo několikahodinové jednání mezi Němci a představiteli povstalců.

Klíčová schůzka o osudu Prahy začala 8. května po 11. hodině dopolední v budově policejního prezídia v Bartolomějské ulici. Zde sídlila Česká národní rada a v podzemním krytu ve sklepích také Vojenské velitelství Velké Prahy s krycím označením Velitelství Bartoš. 

Dnes je kryt běžně veřejnosti nepřístupný, v roce 2002 navíc byly tyto pro českou historii tak důležité prostory zcela zatopeny při povodních. Původně šlo o kryt pražské protiletecké ochranné policie, ovšem během květnového povstání si jej české velení vybralo za svoje sídlo kvůli tomu, že zde byla funkční rozsáhlá spojovací ústředna. A jak známo, bez spojení není velení.

S K. H. Frankem jednat nebudeme

Za německou stranu vedl jednání velitel pražských jednotek Wehrmacht Rudolf Toussaint a nikoliv tehdy nejvýše postavený nacista v českých zemích, státní ministr Karel Hermann Frank. „Ten byl pro Čechy naprosto nepřijatelný, jelikož šlo o hlavního představitele brutální německé okupace v protektorátu,“ vysvětluje historik Tomáš Jakl z Vojenského historického ústavu Praha. 

Revoluční dny nejen v Praze

Hlavní město sice bylo od 5. do 9. května hlavním těžištěm českého povstání, ovšem proti nacistům Češi hromadně pozvedli zbraně už v předchozích dnech v jiných místech protektorátu. 

Nejprve povstal Přerov, a to již 1. května. Dalšího dne Nymburk, 3. května Semily, Jilemnice či Železný Brod, 4. května pak Vsetín a Kladno.  

Za českou stranu měli hlavní slovo Albert Pražák, Josef Smrkovský a Josef Kotrlý coby političtí představitelé České národní rady (ČNR), vojenskou složku reprezentoval brigádní generál Karel Kutlvašr (vojenský velitel Velké Prahy) a kapitán Jaromír Nechanský (předseda vojenské komise ČNR). Pod konečným znění kapitulačního protokolu jsou kromě nich podepsáni ještě podplukovníci František Bürger a Jaroslav Kadaňka.

Jednání o podmínkách kapitulace se vedla za situace, kdy v Praze pokračoval útok německých sil, které se snažily prorazit průchod Prahou. Povstalecká fronta nadále držela pozice, ale mrtvých přibývalo a civilního obyvatelstva se začala zmocňovat panika. Právě když jednání v 11 hodin začínalo, na žižkovské nákladové nádraží se valily proudy uprchlíků.

Jak probíhalo jednání, jaké podmínky si Němci kladli, co se odehrávalo v bezprostředních minutách po podepsání kapitulace, o tom vypráví v autentických prostorách tehdejšího krytu Velitelství Bartoš historik Tomáš Jakl:

To vše navzdory tomu, že Třetí říše už den předtím – 7. května 1945 – podepsala bezpodmínečnou kapitulaci. Stalo se tak v hlavním stanu vrchního velitele vojsk západních spojenců generála Dwighta Eisenhowera v Remeši. Němci se v dokumentu zavázali, že do půlnoci 8. května všechny jejich jednotky složí zbraně. „O této skutečnosti jeli američtí parlamentáři v noci ze 7. na 8. května informovat do Velichovek na Náchodsku německého polního maršála Ferdinanda Schörnera, velitele zhruba milionové skupiny armád Střed,“ přibližuje Tomáš Jakl situaci v Čechách.

Na západ přes pražské mosty

Jenže Schörner podmínky kapitulace odmítl akceptovat. „Své vojáky chtěl stáhnout před postupující Rudou armádou na západ do amerického zajetí. A to i přes výslovnou výhrůžku amerického generála Eisenhowera, že pokud se o to pokusí, tak Američané německé vojáky do zajetí nepřijmou. Polní maršál však tuto výhrůžku ignoroval a dopoledne 8. května nařídil ústup k americkým liniím,“ popisuje historik Jakl.

A právě tento ústup pražské povstání komplikovalo. Němci potřebovali mimo jiné využívat vltavské mosty, které ale měla v rukou vzbouřená Praha. Početné jednotky skupiny armád Střed se proto musely přesouvat mimo hlavní české město. „V této situaci další boje a krveprolití v Praze i pro Němce ztratilo smysl, prorazit cestu Prahou se jim nepodařilo,“ zdůrazňuje. Také české povstalecké velení se snažilo zabránit dalším masakrům a chtělo Prahu německých jednotek co nejrychleji zbavit.

Kapitán Jaromír Nechanský podle svých pozdějších vzpomínek však s tehdejší formulací německé kapitulace nesouhlasil. Podle něj nešlo o formu bezpodmínečné kapitulace, jaká byla Němcům předložena západními a východními spojenci. „Většina členů však souhlasila s touto formulací, vedena patrně snahou ukončit, eventuálně zabránit dalšímu krveprolévání a ničení,“ napsal Nechanský.

Dokument stanovil jako čas zahájení odchodu německých jednotek 18:00. Ovšem ani poté zbraně neutichly. Průběžně docházelo k dílčím střetům mezi povstalci a hlavně skupinami fanatických esesáků, kteří ustupoval jako poslední.

Depeše pro Londýn-Košice

Krátce po podepsání německé kapitulace 8. května 1945 okolo 17:30 připravil a odeslal kapitán Jaromír Nechanský tuto informační depeši do Londýna:

Dohoda s gen. Toussaintem: Němci vyklidí Prahu, zanechají na místě těžký materiál, a ostatní zbraně budou složeny – po vyklizení Prahy – do našich rukou. Vezmou s sebou německé ženy a děti, nebo předají je Mezinárodnímu Červenému kříži. Syn gen. Toussainta zajat. Včera večer dostalo se do Prahy několik Američanů jako parlamentáři. Generál Vlasov pomohl v nejtěžší chvíli několika prapory, větší své síly nezasadil. Dnes bylo připraveno k útoku na Prahu pět německých divizí ze západu. Včera se též stahovali ku Praze partyzáni a ozbrojenci z celých Čech ba i z Plzně. Telefonicky jsme byli též ve spojení s Američany v Plzni a žádali jejich rychlý postup. Nestalo se však. Němci, hlavně svazy SS, dopouštěli se nejhorších porušení mezinárodní konvence.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Česká armáda chce sebevražedné drony za miliardy. Inspirovala se na Ukrajině

29. března 2024  16:12

Takzvanou vyčkávací munici by si ráda do své výzbroje pořídila česká armáda. Inspirací je současné...

Rusko drony ničilo ukrajinskou energetiku, Kyjev kontroval napadením Belgorodu

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  15:10

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Kalifornská policie sdílela fotky podezřelých s hlavou z lega, firmě to vadí

29. března 2024  15:04

Policejní oddělení kalifornského města Murrieta začalo na sociálních platformách sdílet fotky, na...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...