Podle státního zastupitelství se Kulínského případ zbytečně protahoval

Podle státního zastupitelství se Kulínského případ zbytečně protahoval | foto: Jan Strouhal, MF DNES

Kulínského soudkyně chybovala, trest jí nehrozí

  • 19
Otázka, co se vlastně stalo mezi Kulínským a jeho sboristkami, už možná mohla být dávno vyřešená. Královéhradecká soudkyně Anna Bímová ale případ nesmyslně protahovala. Na tom se shoduje vrchní soud i zastupitelství poté, co se celý případ vrátil znovu na začátek.

"Je velmi špatné, že takto závažná trestná činnost stále není před soudem, i když obžaloba padla už před rokem a půl," říká náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek.

Nad postupem Bímové odborníci kroutí hlavou. Vrchní soud sice nechce své usnesení veřejně komentovat, MF DNES má dokument ale k dispozici. Vyplývá z něj, že Bímová udělala v kauze hned několik hrubých chyb.

"Krajský soud nepochopil ustanovení trestního řádu," stojí v usnesení. "Krajský soud činí veškeré kroky, aby nebyla tato trestní věc v přiměřené době skončena," uvádí se v další části dokumentu.

Žalobce Grygárek je v hodnocení Bímové ještě tvrdší. "Udělala řadu velmi nestandardních kroků, z nichž některé nemají v historii obdobu," tvrdí. Jako příklad uvádí, že soudkyně napadla u ústavního soudu pokyn, který dostala od nadřízeného soudu.

"Tím popřela jeden ze základních principů soudního procesu," říká. Soudkyně prý navíc v rozporu se smyslem trestních předpisů rozhodla o tom, že se případy zneužívání dívek rozdělí do dvou líčení.

Čekání na Ústavní soud
Co soudkyni za závažná pochybení hrozí? Asi nic. Ke kárnému senátu, kde by musela svůj postup v kauze vysvětlovat, ji totiž zatím nikdo poslat nehodlá. "My nemáme důvod, proč bychom paní doktorku Bímovou před kárný senát posílali. Zastávala jen svůj názor," řekl mluvčí královéhradeckého soudu Michal Strnad.

Podobně se vyjádřilo i ministerstvo spravedlnosti. Bímové, kterou se MF DNES nepodařilo zastihnout, rozhodnutí vrchního soudu paradoxně ulehčí práci. V průběhu líčení se totiž snažila docílit, aby větší část případu, ve které vystupuje 47 dívek, řešil jiný soud.

Nakonec to pro ni dopadlo ještě lépe. Druhé rozhodnutí vrchního soudu totiž znamená, že Bímová o případ úplně přijde a dostanou ho na starost její kolegové. "Počítáme, že k novému hlavnímu líčení by mohlo dojít už v průběhu října," řekl Strnad.

Jenže ani to nemusí být vůbec pravda. Bímová totiž už před časem podala kvůli Kulínského kauze stížnost k Ústavnímu soudu. A do doby, než ústavní soudci stížnost vyřeší, nemůže projednávání případu pokračovat. Dirigent Kulínský nechtěl vývoj své kauzy jakkoliv komentovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video