Jakub Kulhánek ministr zahraničí za ČSSD na tiskové konferenci. (21. dubna 2021)

Jakub Kulhánek ministr zahraničí za ČSSD na tiskové konferenci. (21. dubna 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Před covidpasy volné cestování aspoň pro očkované, žádá Kulhánek

  • 199
V Praze ve čtvrtek jednali ministři zahraničí České republiky Jakub Kulhánek a Rakouska Alexander Schallenberg. Zabývali se aktuálními bilaterálními i unijními otázkami. Šlo o první vzájemné setkání obou ministrů. Před zavedením celoevropských covidových pasů chce Kulhánek dohodu se sousedními zeměmi, aby alespoň očkovaní proti covidu-19 mohli volně cestovat.

Jakub Kulhánek na první společné konferenci s rakouským protějškem komentoval vřelou spolupráci s Alexanderem Schallenbergem, která před konferencí proběhla. „Vztahy s Rakouskem jsou velice intenzivní,“ uvedl český ministr zahraničí a naznačil, že se těší na další spolupráci. To potvrdil také  Schallenberg.

Koronavirová situace podle Kulhánka prokázala, že spolupráce s Rakouskem funguje na regionální i na evropské úrovni. S rakouským ministrem projednávali také otázku cestování. „Musí být hlavně bezpečné. S ministrem jsme se bavili o celoevropském covid pas, ale také jak nejlépe nastavit podmínky pro cestování mezi Českem a Rakouskem,“ komentoval Kulhánek. Shodli se na datu 1. července, od kdy by mohly lepší podmínky pro cestování v rámci EU platit.

Před zavedením celoevropských covidových pasů chce Kulhánek dohodu se sousedními zeměmi, aby alespoň očkovaní proti covidu-19 mohli volně cestovat. „Všichni se snažíme, aby léto proběhlo v normálním režimu,“ doplnil Schallenberg.

Rakouský ministr zahraničí se vyjádřil také ke kauze Vrbětice a napjatým vztahům mezi Českou republikou a Ruskem. „Česká republika je v ožehavé situaci s Ruskem. Chci říci, že Rakousko stojí solidárně za Českou republikou,“ uvedl Schallenberger. Dodal také, že je nyní důležité hovořit jako Evropská unie jednohlasně.

„Jsme vnímáni, pokud jsme jednotní a hovoříme společně. Veškeré další kroky a opatření se budou probírat nejprve v Bruselu na zasedání Evropské rady. Pokud se takové činy staly a Česká republika jasně vysvětlí jejich pozadí, zaslouží si naši plnou solidaritu,“ odpověděl rakouský ministr na otázku, zda by mohlo Rakousko přistoupit i k dalším krokům typu vyhoštění pracovníků ambasády.

Covid pas od června. Pro Čechy se rýsuje nová možnost na letní dovolenou u moře

„Nabídli jsem zcela konkrétní podporu třeba prostřednictvím rakouského velvyslanectví v Moskvě, aby bylo možné nadále udržet provoz a fungování úřadů,“ řekl Schallenberg. Kulhánek také poděkoval za to, že rakouští diplomaté pomáhali při vyjednávání společného stanoviska EU na podporu Česka.

Součástí briefingu byla prezentace česko-rakouské knihy s názvem Sousedé: Česko-rakouské dějiny, a to za účasti autorů Václava Šmidrkala a Hildegard Schmollerové. „Vážím si že ta kniha vznikla, byl to společný počin českých a rakouských historiků,“ upřesnil Kulhánek.

Kulhánek byl minulý týden na své první pracovní zahraniční cestě ve funkci na Slovensku, kde jednal se svým protějškem Ivanem Korčokem a s premiérem Eduardem Hegerem. V pátek se zúčastní jednání ministrů zahraničí zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) a Japonska ve Varšavě, chystá tam i bilaterální jednání s japonským protějškem Tošimicem Motegim.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video